POLICAJAC IZ ISTRE DOBIO MEDALJU ZA HRABROST: Ugrozio vlastiti život kako bi spasio ženu s djecom

Foto: PU Istarska

Mauricio Prelac iz Policijske postaje Umag s policijskom ispostavom Buje, jedan je od službenika koji su na Policijskoj akademiji u Ljubljani preuzeli medalju za hrabrost.

Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Slovenije medalje za hrabrost dodjeljuje policijskim službenicima, drugim djelatnicima i građanima za pokazivanje određenog osobnog junaštva u spašavanju osoba ili imovine ili pri obavljanje sigurnosnih zadaća u kojima su njihovi životi bili izloženi opasnosti.

Ugrozio je svoj život da spasi ženu s djecom

Upravo ovu nagradu, po procjeni slovenskog MUP-a, Prelac je zaslužio jer je ugrozio vlastiti život kako bi spasio tursku državljanku koja je s djecom pokušala prijeći rijeku Dragonju.

Podsjetimo, 9. prosinca prošle godine u večernjim satima, nakon zaprimljene dojave da se u mjestu Dramac kod Buja nalazi dijete koje traži pomoć, policijski službenici uputili su se prema rijeci Dragonji. Na srušenom stablu, iznad nabujale rijeke, primijetili su ženu u lošem fizičkom stanju koja zbog jakog strujanja vode i visokog vodostaja, nije mogla sama doći do obale, pa je Mauricio Prelac ušao u hladnu rijeku i pridržavao ženu koja se više nije mogla ni držati za stablo.Zbog jakih struja prijetila je opasnost da ih rijeka oboje odnese te je tada u vodu ušao i slovenski policijski službenik Benjamin Franca. Obojica policajaca pridržavala su ženu i štitila je od nabujale rijeke sve dok mještanin Jonatan Strojan nije donio ljestve, nakon čega su uspjeli ženu izvući na sigurno na slovensku stranu obale.

Na slovenskoj strani Dragonje pronađeni su još jedno dijete i 18-godišnjak te im je svima pružena liječnička pomoć, no pokazalo se da je s njima bila još jedna djevojčica koju je riječna struja odnijela dalje dok ju je majka pokušala prenijeti preko rijeke. Policijski službenici s obje strane Dragonje odmah su, zajedno s drugim hitnim službama, započeli opsežnu potragu koja je trajala još dva dana, sve dok 11. prosinca u rijeci nije pronađeno beživotno tijelo djevojčice.

U akciju traganja za nestalom djevojčicom, nakon što je tijekom noći dvadesetak minuta stajao u hladnoj rijeci pridržavajući njenu majku i nakon svega dva sata sna, na svoj slobodan dan uključio se i policijski službenik Mauricio Prelac, prenosi PU Istarska.

“Mauricio je u službi već 26 godina, a kada je u rijeci primijetio nesretnu ženu, nije dvojio ni trenutka, već je odmah ušao u hladnu Dragonju i pridržavao je sve dok je nismo uspjeli izvući na sigurno. Odmah je priskočio kako bi spasio ljudski život, a već sljedećeg jutra pridružio se potražnoj ekipi. Živi na tom području i dobro poznaje teren tako da se bez razmišljanja stavio na raspolaganje i nastavio tragati za djevojčicom”, rekao je načelnik policijske postaje Boban Robert Paulović, koji za svog djelatnika ima samo riječi hvale.

Samozatajni Mauricio ne voli se previše isticati te je samo kratko poručio kako ne smatra da je učinio nešto posebno i da je samo radio svoj posao te vjeruje da bi svatko tako reagirao da se našao u sličnoj situaciji.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI