POTPUNO SU NA NJEGA ZABORAVILI! JNA ga ubila pred ‘maršalkom, a Zagreb mu se nije još zahvalio

Foto: Screenshot/YT

Hrabri pokušaj Zagrepčana da zaustave kolonu vojnih vozila i tenkova JNA, koja je krenula iz tadašnje vojarne Maršal Tito, dogodio se na današnji dan, 02. srpnja 1991. godine. Popularna „maršalka“ bila je jedna od najvećih vojarni u Hrvatskoj, ujedno regionalni centar 5. Vojnog Okruga i 10. Korpusa, te manjih potpornih jedinica, samim time i velika prijetnja Zagrebu.

Prva civilna žrtva JNA

Naime, kolona vozila i sedam tenkova jugovojske upućena je u Sloveniju kao pojačanje snagama u napadu na tu nedavno proglašenu samostalnu republiku, a prilikom pokušaja zaustavljanja kolone poginuo je 32-godišnji Raveno Čuvalo.

Na vijest o polasku tenkova prema Sloveniji počelo je spontano okupljanje građana Zagreba koje su potpomogle jedinice Narodne zaštite (prva sveopća hrvatska obrambena organizacija). Na mjestu događaja bile su prisutne i snage MUP-a RH te postrojba 2. A brigade ZNG-a.

Pokreti oklopnih vozila u novozagrebačkoj vojarni “Maršal Tito” bili su jasna najava da se, navodno u svrhu intervencije u Sloveniji, Jugoslavenska narodna armija sprema za izlazak tenkovima.

Zaboravljeni Raveno

Na goloruke ljude okrenule su se tenkovske cijevi… Neki građani bacali su molotovljeve koktele na tenkove tako da su ostale upamćene slike kako gorući tenkovi prolaze Novim Zagrebom. Vatru su na građane otvorili vojnici iz oklopnih transportera. Osim ubijenog Čuvala, ranjeno je još devet civila i dva pripadnika ZNG-a.  Raveno Čuvalo bio je prva civilna žrtva JNA u Hrvatskoj. U Zagrebu niti jedna ulica, perivoj, park ili trg ne nose njegovo ime.Facebook Comments

Loading...
DIJELI