POTVRĐENA PRESUDA: Vrhovni Sud odbio žalbu pripadniku milicije SAO Krajine za zločine u Udbini!

Screenshot: YouTbe

Vrhovni Sud odbio je žalbu optuženika i potvrdio prvostupanjsku presudu Županijskog suda u Rijeci kojom je Dane Radočaj zvani Jablan u odsutnosti osuđen na osam godina zatvora zbog ratnog zločina protiv civila u Udbini u kolovozu 1991. godine.

Najviši sud je, navodeći samo inicijale osuđenika, precizirao da je Radočaj, zajedno s još petoricom pravomoćno osuđenih pripadnika jedinice za specijalne namjene, tzv. milicije SAO Krajine, 23. kolovoza 1991. u prostorije nogometnog kluba Krbava u Udbini, gdje im je bio štab, priveo Ćazima Vilića, njegovog brata Jasmina i bratića Alu Vilića gdje su ih zastrašivanjem i zlostavljanjem htjeli natjerati na iseljenje.

Osuđenici su, dodao je sud, pustili Jasmina Vilića, dok su Ćazima Vilića svi naizmjence tukli šakama i gumenom palicom po glavi i tijelu do smrti. Trojica Radočajevih supočinitelja su mrtvo tijelo Ćazima Vilića i još živog, lisicama vezanog, Alu Vilića utovarili u automobil i odvezli do Krečana, gdje su hicima iz pištolja ubili i Alu Vitića. Tijela obojice su, nadodao je sud, prekrili granama i otišli, a sutradan su se četvorica supočinitelja vratila i tijela ubijenih civila prenijela i bacila u obližnju jamu.


Vrhovni sud ističe da je prvostupanjski sud Radočaju pravilno kao olakotnu okolnost cijenio prijašnju neosuđivanost, dok su mu kao otegotne okolnosti cijenjene ustrajnost, okrutnost i nečovječnost u zlostavljanju i maltretiranju civila.

“Tako odmjerena kazna odgovara stupnju krivnje optuženika i pogibeljnosti kaznenog djela. Izrečena kazna sadrži dostatnu moralnu osudu za zlo koje je optuženik počinjenjem djela prouzročio i dostatnu društvenu osudu za počinjenje djela. Izricanje blaže ili strože kazne nije opravdano”, zaključuje Vrhovni Sud.Optužnica za ovaj slučaj podignuta je u srpnju 2008. godine, a presuda je donesena u travnju 2016. na Županijskom sudu u Rijeci. Tom presudom Damir Radočaj zvan Gajota i Nikola Ćuruvija su osuđeni na po 15 godina zatvora svaki, Đorđe Kosanović na 12 godina zatvora, Radoslav Korać na 10 godina zatvora, Dragan Galović na pet godina zatvora, dok su Damir Radočaj i Dane Radočaj zvan Jablan bili oslobođeni optužbi.

Vrhovni sud je u studenom 2019. potvrdio osuđujući dio presude i ukinuo oslobađajući.

Damir Radočaj je u međuvremenu preminuo, a Dane Radočaj je u ponovljenom postupku u odsutnosti nepravomoćno osuđen na osam godina zatvora.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI