PRAVO LICE OLUJE! Ove snimke svjedoče kako se u akciji ginulo

Foto: Hrvatski časnički zbor

Kako je zaista bilo u Oluji, djelomično se može pogledati u video zapisu 2. gardijske brigade “Grom” koji nimalo uljepšano pokazuje pravo lice rata, ne cenzurirajući pritom ni trenutak pogibije hrvatskog tenkista.

Pokušala mu je pomoći heroina gromova, pokojna Nevenka Topalušić koja je preminula na prosvjedu u Savskoj 66. Smrt tenkiste, međutim, bila je neminovna.

Oluja jest pobjednička, ona je bila veličanstvena i savršena. No, istodobno, Oluja je bila opasna, razorna, u njoj se ginulo na obje strane.


Sudionici ove akcije pamte nespavanje, prljavštinu i neredovito jelo.

“Oluja je bila savršeno organizirana, u svim segmentima. Istovremeno, bila je kaotična i napeta. Mi koji smo se od ’91. do Oluje već naratovali, donekle smo bili spremni na sve to”, sjetio se sudionik Oluje iz redova Gromova.“Međutim, ovoj akciji su se priključili i ljudi koji do tada nisu bili vični ratovanju. Oni su pucali po šavovima, s njima je bilo problema. Uz tu oglušujuću buku tenkova, borbu protiv njihove vojske, brigu o srpskim civilima u konvoju među kojima su se po traktorima krili četnici, iz okolnih su šuma izletavali njihovi civili koji kao da su potpuno izgubili kompas.

Trebalo je znati reagirati, prepoznati vojnika od civila, trebalo je paziti i na naše kojima je Oluja bila prvi teren… Njima je to isto tako bio šok. Često se događalo da nas iznenadi rafal kraj nogu od suborca koji je nespretno u koloni nosio oružje i koji nije bio spreman na toliku količinu kaosa. Da, Oluja je bila savršena, munjevita i djelotvorna, ali nikako nije bila laka”, posvjedočio je jedan od pripadnika Gromova.

Prvi dan operacije, “Gromovi” su vrlo uspješno izvršili napadno djelovanje s crte Pribilović brdo – Šestanj brdo i oslobodili Sibić, djelomično Strašnik, Gore, Marinoviće i Graberje.

Zadaća je, kako je i planirano, u potpunosti izvršena. Tijekom prvoga dana operacije, na glavnom smjeru napada smrtno su stradali zapovjednik satnije Ivo Hrga, Mato Herdoman, Rajko Starčević, Darko Lisac i zapovjednik voda Zdravko Mihalić. Ranjeno je i stradalo dvadeset pripadnika.

Drugoga dana Oluje (5. kolovoza) u ranim jutarnjim satima, većina je snaga nastavila napadna djelovanja. Neprijateljska obrana nije bila tako žestoka kao prvi dan, no nakon snažnog otpora neprijatelja u Donjim Bačugama i Novog Sela Glinskog, ni ovaj dan ne prolazi bez žrtava. Smrtno su stradali pripadnici Topničko-raketnog divizijuna, poručnik Jurica Jerčić i narednik Tomislav Binički, a ranjeno je i stradalo dvadeset pripadnika.

Tijekom popodneva i predvečerja (6. kolovoza), u borbeni raspored snaga 2. gardijske brigade uvele su se dvije pješačke bojne 140. brigade sa zadaćom držanja dostignutih borbenih crta. U tim borbama 6. kolovoza poginuo je Marinko Barić, dok je osamnaest pripadnika bilo ranjeno i ozlijeđeno. Dan nakon toga, 7. kolovoza, tijekom bojnih djelovanja smrtno su stradali Igor Gustović i Ivica Svržnjak, a pet je pripadnika ranjeno…

Facebook Comments

Loading...
DIJELI