MILANOVIĆ NA PREMIJERI FILMA O STRANIM DRAGOVOLJCIMA: Dokumentarac je odgledao u dahu, a nakon projekcije se i s njima družio

FOTO: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Marko Beljan

Predsjednik Zoran Milanović prisustvovao je u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog na premijeri dokumentarnog filma “1991. Tko je tvoj bližnji?”.

Riječ je o filmu redatelja Gorana Maršaleka prema scenariju povjesničara Tomislava Šulja, a u produkciji Udruge veterana, vojnika i domoljuba.

“U filmu se govori o doprinosu stranih dragovoljaca u Domovinskom ratu s posebnim osvrtom na 1991., iako film obrađuje kompletan fenomen tog zbivanja u Domovinskom ratu. Spojio sam svoja istraživanja sa svojim iskustvima na hrvatskoj televiziji, a kao djelatnik Memorijalnog dokumentacijskog centra Domovinskog rata, svojevoljno sam se pozabavio ovom temom”, kazao je Šulj.


S obzirom na broj stradavanja iz redova stranih dragovoljaca, Šulj je zaključio da ova skupina branitelja itekako zaslužuje svoje mjesto u hrvatskoj povijesti, a ovaj dokumentarni film samo je jedan od načina buđenja svijesti o strancima koji su ginuli za Hrvatsku:

“Više od 800 ih je došlo dragovoljno u našu domovinu, više od 100 ih je poginulo, a više od 150 ih je ranjeno. S obzirom na statistiku, to je frapantno visoka brojka”, dodaje Šulj.U 53 minute, koliko film traje, kombiniraju se arhivske snimke sa snimljenim razgovorima te životnim pričama i svjedočanstvima stranih dragovoljaca.

Uz predsjednika Milanovića na premijeri filma bili su predstojnik Ureda predsjednika Republike Orsat Miljenić i posebni savjetnik Predsjednika Republike za veterane Domovinskog rata Marijan Mareković.

“Predsjednik je bio iznimno zainteresiran i upijao je svaku informaciju, iako ni do sada nije bio neupućen. Film je odgledao u dahu, a i podružio se sa stranim dragovoljcima koji su bili na premijeri. Dao nam je do znanja da možemo računati na njega u budućim projektima jer je itekako svjestan važne povijesne uloge stranaca koji su ’91. dragovoljno stali na ‘prvu crtu’”, zadovolja je Šulj.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI