Premijera dokumentarnog filma o legendarnom zapovjedniku ‘Tigrova’ Damiru Tomljanoviću Gavranu

Foto: Zoran Zekan

U petak će se u Hrvatskom vojnom učilištu u Zagrebu s početkom u 19 sati premijerno prikazati dokumentarni film „Gavran 101“ o ratnom putu Damira Tomljanovića Gavrana, legendarnog zapovjednika prve gardijske brigade „Tigrovi“, a uoči 26. obljetnice njegove pogibije, piše Večernji list.

Snimljen je uz potporu Ministarstva branitelja, Grada Zagreba i Udruge ratnih veterana 1. gardijske brigade Tigrovi, od studenoga 2016. godine pod redateljskom palicom Biljane Čakić i snimatelja Borisa Krstinića, prema ideji i scenariju Zorana Žukine.

„Damira Tomljanovića Gavrana željeli smo prikazati kao čovjeka s manama i vrlinama. Kao osobu koja je u svojih kratkih 26 godina života uspjela ostaviti trag u povijesti, iza sebe ostaviti potomstvo i potpuno se realizirati kao čovjek i moralna vertikala“, kaže Zoran Žukina, i sam jedan od bivših pripadnika Tigrova. U filmu sudjeluje i Gavranov suborac, aktualni ministar branitelja Tomo Medved.

„Sudbina je htjela da budemo uvijek nekako zajedno, da naše postrojbe koordinirano djeluju. Bili smo mladi momci koji su se u hodu obučavali, uvježbavali, formirali postrojbe, radili na gerilskom ratovanju, zauzimali čuke“, prisjeća se Tomo Medved.

Kroz priču o Gavranu željeli su prikazati istinu o hrvatskim braniteljima, od kojih su većina iz školskih klupa, bez ikakvog vojnog znanja ili iskustva, odlučili braniti Hrvatsku. Dragovoljno su se prijavili iz moralnih i ljudskih razloga, a ne zbog politike ili prisile.Facebook Comments

Loading...
DIJELI