PREMINUO HEROJ S TRPINJSKE CESTE: S tromjesečnim sinom sačuvana je samo jedna fotografija

Foto: Privatna arhiva/Direktno

U samo 24-oj godini života poginuo je 28. 9. 1991. godine heroj Vukovara, pripadnik legendarnih Žutih mrava i Pustinjskih štakora – Blago Tica.

Život je izgubio na Trpinjskoj cesti kada se u trenutku kratkog predaha od borbi našao pokraj kafića Mustang.

Sudbina je htjela da neprijateljska granata udari u krov susjedne kuće, a geler Blagu pogodi u preponu i presiječe arteriju.


Zbog obilnog krvarenja, mladi heroj nije imao nikakve šanse. Preminuo je na putu do bolnice ostavivši iza sebe tromjesečnog sina Franu sa kojim se uspio samo jednom fotografirati i suprugu Žaklinu kojom se te godine i oženio.

Dramatičan pokušaj spašavanja Blage Tice opisala je vukovarska spisateljica i braniteljica Tanja Belobrajdić:“Bilo nas je dvadesetak, dio na terasi, dio u prostoriji u koju se ulazilo iz dvorišta. Vani je teško ranjen jedan francuski novinar, a naš suborac Drago Skoko ostao je bez ruke. U prostoriji je Željko Mlinarić ranjen ispod pazuha, a Blago Tica, najteže, u preponu”, prepričao joj je sudionik događaja, vukovarski branitelj Stipo Majić.

“Blago Zadro koji se tamo također nalazio, odmah mu je pritrčao i uzeo ga u naručje, a ja sam mu, ne znajući od silne krvi koja se pod njim širila gdje je sve ranjen, pokušavao otkopčati košulju. Krv mu je šikljala kroz rukave i nogavice jer mu je bila presječena arterija, sklopio je oči i lagano se gasio. Blago Zadro ga je zgrabio, svi smo pomogli i u žuti Golf koji je vozio naš bolničar Zdenko Mažar, nekako kroz gepek, na spuštena sjedala, doslovno pogurali sve ranjene. Blago Zadro je uletio na mjesto suvozača, zalupio vratima i oni su kroz kišu granata koje su i dalje padale odjurili prema bolnici. Nažalost, za Blagu Ticu je bilo prekasno”, kazao je Majić za Direktno.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI