PRIPADNICI DEVETE GARDIJSKE BRIGADE SLAVE OSNUTAK BRIGADE! Prvi zapovjednik bio je Mirko Norac

Facebook

Deveta gardijska brigada “VUKOVI” stvorena je iz postrojbi koje su tijekom 1991.-1992. godine obranile Liku i zaustavile neprijateljsko nadiranje prema “kralježnici Hrvatske”. Bile su to 118. i 133. brigada HV-a, a dio gardista došao je iz ostalih krajeva Hrvatske. Brigada je službeno zaživjela 1. studenog 1992. godine kao 6. gardijska brigada. Prvi zapovjednik bio je general – bojnik Mirko Norac, piše portal Dnevno.

Nedugo po osnutku, brigadu već u siječnju 1993. god. očekuju prve veće zadaće u akciji “Maslenica” gdje ovladava pravcem Rovanjska – Jasenice – Tulove grede. Bez gubitaka, u rekordnom vremenu, ovaj pravac je zapravo pokazatelj da je protivnik za takmaca dobio respektabilnu vojnu silu u svim njenim segmentima. Za odličan rad tijekom akcije general zbora Janko Bobetko je zasebno pohvalio oklopnu bojnu 6. gbr. Po povratku brigadu čekaju dnevni okršaji s četnicima duž cijele bojišnice od Gospića do Otočca. Unatoč stalnom angažiranju na crti bojišnice, od skupine dragovoljaca 9. gbr. sastava u modernu postrojbu osposobljenu za izvršavanje najsloženijih zadaća.

To se ubrzo i pokazalo u akciji “Medački džep”, 9. rujna 1993. god. kada je konačno otklonjena izravna opasnost za opstanak Gospića i okolnih mjesta, što je i bio krajnji cilj četnika od prvih ratnih dana.


Po zapovijedi Ministarstva obrane RH 84. gardijska bojna, 09. ožujka 1995. godine prelazi u ustrojbenu strukturu 9 gbr., kao 2. pješačka bojna 9. gbr. Ta postrojba drži crtu obrane na Velebitu, a 24./25. 07. 1995. godine izmješta se, te sudjeluje u operacije “Ljeto – 95” za koju dobiva pismenu pohvalu Predsjednika RH dr. Franje Tuđmana i ministra obrane RH Gojka Šuška.

Akcija “Oluja” svakako je kruna rada 9. gardijske brigade. Nakon uspješnog završetka akcije “Oluja” 9. gardijska brigada sudjeluje na učvršćenju državne granice sa susjednom BiH, a također je i dijelom bila angažirana na dubrovačkom području koncem 1995. godine i po potrebi 1996. i 1997. godine, da bi svojim prisustvom na navedenom području smekšala aspiracije Crne Gore i SRJ za poluotok Prevlaku.Deveta gardijska brigada pretrpjela je i ljudske gubitke. Njih 160 je ranjeno, a 56 je položilo živote za slobodu Hrvatske.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI