RATNA PRIČA KOJA ĆE VAS NAJEŽITI! Skinuli oznake i ušli u četnički tabor: ‘Jeli su paštetu i pili čaj’

Jedna od najnevjerojatnijih, ratnih priča odigrala se na današnji dan kada je JNA  zaključila kako će se lakoćom pravcem Petrinja – Lekenik – Velika Gorica spojiti s ostalim postrojbama JNA, čime bi Zagreb imala na pladnju.

Bitka za Farkašić

Nikako nisu računali na Farkašić, malo mjesto kraj Kupe, a niti na želju pripadnika Crnih mambi da ih odbiju pod svaku cijenu. Bitka je započela 18. 10. i iako je brojčana nadmoć i bolja opremljenost više stotina vojnika JNA ukazivala na njihovu glatku pobjedu, Mambe pojačane lokalnim branitelja obranile su selo i zarobile tri tenka, a da pritom nisu imali gubitke.


Sljedećeg dana – šok. Hrabri izviđači pod zapovjedništvom Petra Bajana zbog guste magle slučajno upadaju među četnike i vojnike JNA, kada dolazi do izražaja Bajanovo lukavstvo:

Našli se usred neprijateljskog tabora“Ono što smo ujutro našli, bilo je za ne povjerovati. Njihovi napušteni tenkovi su još brujali, sve je bilo puno krvi i zavoja, ali nigdje leševa. Oni su cijelu noć izvlačili svoje mrtve… Moji dečki su skidali s tenkova mitraljeze, a ja sam si za opasač stavio jugoslavensku zastavicu koju sam tamo našao. Poveo sam 5 – 6 dečki po toj magli u izviđanje, zanimalo me gdje su se povukli. Krenuli smo i srećom, nismo imali običaj u takvim akcijama nositi naše oznake jer smo se već sljedećeg trenutka našli usred njihova tabora! Bilo ih je kao mrava, a svi su iskopali rovove po dužini. Tenkova je bilo više nego naših vojnika. Tamo smo se našli usred ručka jer smo vidjeli kako stoje u redu za čaj i paštetu”, ispričao je Bajan uz objašnjenje kako ih je ilovila panika ali je zastavica za njegovim pojaom “popravila stvar”.

“Stali smo i pribrali se. Nismo bezglavo odjurili, jer smo računali i na minsko polje. Posnimali smo što sve oni imaju, a to ga je bilo puno. Shvatili smo da ako oni rasporede tenkove – nema nam spasa. Jedina šansa bila nam je juriš”, izjavio je višestruko ranjavani Bajan koji je kod svojih vojnika uočio strah, ali im nije dao uzmaknuti.

Njih 20-tak napalo moćnu JNA

“Povlačenja nema”, kazao je i doveo Crne mambe 200 metara od neprijateljske vojske. Odvažnost koju je Bajan tada pokazao, zvuči nevjerojatno. Iako se obratio značajno brojčano nadmoćnijoj srpskoj vojsci, od njih je zatražio da se predaju! Zbunjenost i iznenađenost JNA, mambe su iskoristile za žestoki napad pri čemu su na samom početku iz ose pogodili prvi tenk:

“Ma, mi smo ih rasturili! Tukli smo se s njima, oni onako zatečeni pokušavaju na tenkove, a mi samo udaramo. Dočepali smo se njihovog “pinzgauera” koji je bio pun osa i zolja, ali smo stalno bili u očekivanju pojačanja koje nikako da stigne. Ipak, nas 15-20 njih je rasturilo”, ispričao je Petar Bajan koji je prije svega i samom generalu Boži Budimiru u zapovjedništvu ukazivao na važnost Farkašića.

Potjerali agresora do Glinske poljane

“Bitka u Farkašiću bila je ključna. Tvrdio sam, ako on padne, linija borbe je u Zagrebu i to na zaobilaznici. Već tada sam tražio pojačanje”, tako je Bajan uvjeravao generale, koji s njim baš i nisu dijelili mišljenje. Ispostavilo se da zapovjednik Crnih mambi bio u pravu. Unatoč svemu, ludo hrabre “mambe” su izvojevale pobjedu u kojoj su imali dva poginula, a do 22. listopada potjerali su agresora sve do Glinske poljane.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI