ROJS SE SPREMA OTKRITI NEŠTO ŠTO SE NITKO NE USUDI: ‘Ademi je u svojoj knjizi i malo toga otkrio’

Photo: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Knjiga umirovljenog generala Rahima Ademija ‘Samo istina’ izazvala je brojne kontroverze i veliko nezadovoljstvo pa i uvrede od dijela šibenskih branitelja prema Ademiju. Prigovaraju mu da je u knjizi iznio puno neistina i da je sebi prisvojio puno toga po pitanju Domovisnkog rata i obrane Šibenika.

“General Ademi pripisuje sebi uloge i zasluge koje mu ne pripadaju te kleveće i blati branitelje Šibenika i Domovinski rat. Knjiga „Samo istina” sadrži popriličan broj krivotvorina i proizvoljnih interpretacija o zbivanjima uoči napada velikosrpskog agresora na Šibenik te događajima i akcijama tijekom bitke za Šibenik u rujnu 1991. godine”,  kazao je Nikola Vukošić osporavajući, među ostalim, i Ademijevu tvrdnju da je on bio prvi oficir JNA koji je prešao na stranu šibenskih, tj. hrvatskih branitelja.

Ademi se na prozivke već oglasio no na predstavljanju knjige u Zagrebu još se  jednom morao osvrnuti.


U knjizi ‘Samo istina’ detaljno je opisano devet vojnih operacija koje je planirao i operativno proveo, a spominjao je i problematične postupke nekih zapovjednika.

“Bio sam nekada začuđen kako su pojedinci složili svoju priču, posebice oni kojih nije bilo nigdje, znao sam stati i razmišljati: pa gdje sam u svemu tome bio ja”, rekao je umirovljeni general koji je prošao kalvariju na Haaškom sudu.A na hrabrosti i samom djelu čestitali su mu mnogi, od predsjednika i ministara do suboraca i generala.

“Zovu me ljudi svaki dan iz domovine i iz inozemstva, pružaju mi veliku potporu. Ima i nekih koji nisu zadovoljni što sam napisao istinu. Ali ja ništa ne bih napisao da u to nisam u potpunosti siguran. Neću promijeniti istinu za laž. Ne bojim se nikoga, sve što sam napisao je istina, nema promjene ni jednog slova”, zaključio je Ademi i time opet odgovorio na sve prozivke.

Sve je proteklo u vrlo uz velike emocije, Večernji list. U publici se kao podrška Ademiju moglo vidjeti šaroliko društvo, s političke ljevice i desnice, poput Vladimira Šeksa, Josipa Đakića, Franka Vidovića, Nikše Vukasa, Đure Dečaka, Ivana Kapulara i Ljube Ćesića Rojsa.

Knjigu je nakon završetka promocije komentirao i Ljubo Ćesić Rojs kazavši kako je Ademi i malo toga opisao s obzirom na sve što se događalo.

“Moji kolege i suborci, koje je Ademi nazivao štabski generali, i koji su sjedili u uredima i nisu znali što se točno događa na terenu, optuživali su nas da vodimo privatni rat sve dok nismo oslobodili i ušli u Knin. Ja sam u posjedu brojnih dokumenata koji se mogu okarakterizirati i kao vojna i državna tajna. Stoga, vjerujem kako ću i ja napisati nekoliko knjiga o pravoj istini o Domovinskom ratu”, najavio je Rojs i dodao kako je ‘istina samo jedna’, neovisno koliko je godina prošlo od Domovinskog rata. Rojs  je još dodao:

“U javnosti se pojavljuju tvrdnje o duploj liniji zapovijedanja, koja nije mogla biti takva ako su vrhovni zapovjednici bili predsjednik Tuđman i ministar Šušak. Dakle, ona je mogla biti jedino takva ako su drugi radili nešto izvan njihova znanja. Upravo zbog toga je nakon pada Posavine smijenjen je Tus, a postavljen Bobetko. Prema mojem mišljenju, ta smjena se trebala dogoditi odmah nakon pada Vukovara”, zaključio je Rojs.

 

 

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI