SAMO NA DANAŠNJI DAN UNIŠTIO 5 TENKOVA! JNA žestoko tenkovima napala Vukovar, ali nisu računali na Marka Babića

screenshot

14. rujna 1991. Vukovar pamti kao jedan od najtežih u tromjesečnoj bitci za grad.

Grad ga pamti po najžešćoj napadnoj operacija JNA. Uoči napada zrakoplovstva JNA grad je zasut raketama i kazetnim bombama. Nakon toga, tenkovi i pješaštvo krenuli su sa svojih položaja između Negoslavaca i Petrovaca prema Sajmištu. Iako nije poznato kao su to uspjeli, prošli su kroz minsko polje koje, po svemu sudeći, nije bilo dobro postavljeno.

Unatoč miniranom području, uspjeli su prodrijeti do vojarne i spojiti se sa srpskim paravojnim formacijama u gradskom naselju Petrova Gora. Toga dana neprijatelj je uspio napraviti veliki iskorak –  spojili su dva dijela Vukovara koji su JNA i četnici imali od početka pod kontrolom.


Marko Babić i Andrija Marić/FOTO: Screenshot

Drugi napad JNA je usmjerila na Borovo Naselje. Prvi smjer napada išao je kroz Trpinjsku cestu, zatim kroz Hercegovačku, pa prema Slavonskoj ulici.

Nakon nekog vremena, krenuo je i drugi napad kroz samu Trpinjsku cestu. Krenula je kolona tenkova i oklopnih vozila kojih je bilo više od 30. Upravo na tom punktu bila je skupina legendarnog Marka Babića koji je sam uništio pet od ukupno 11 tenkova i 3 transportera koliko ih je ostalo na cesti. Tijekom noći u pokušaju izvlačenja uništen je i tenk za izvlačenje oklopa. Po procjeni branitelja, stradalo je barem 70 pješaka. Ukupan broj uništenih tenkova toga dana je bio 17 i jedan avion. 

Unatoč žestokom obračunu i velikoj šteti koju je brojala neprijateljska strana, ovaj napad bio je tek uvod u krvave dane i mjesece koji su tek uslijedili…

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI