SARAJEVSKI SNAJPERISTI NISU BIRALI METE: Do 80.000 djece doživjelo je da na njih pucaju

Foto: Danilo Krstanović

Uz podršku i na inicijativu UNPROFOR-a, u kolovozu 1994. godine potpisan je “Antisnajperski sporazum” između Vahida Karavelića, predstavnika Armije BiH, i Dragomira Miloševića, predstavnika VRS-a, kojim se predviđao uspješan prestanak snajperskih napada i konačan pad broja ubijenih civila u Sarajevu.

Sporazum nije uspio prekinuti napade snajperista, no donekle ih je na šest tjedana smanjio.

Nakon toga UNPROFOR je objavio kako su obje strane prekršile sporazum i nastavile s ubijanjem prolaznika.


Unatoč svim pokušajima, grad koji je najduže u povijesti bio pod opsadom, koncem rata obilježila je crna bilanca. Opsada u Sarajevu je uzrokovala oko 14.000 žrtava – i kao takva postala najveće stratište rata po ljudskim gubicima. Od toga je poginulo 5600 civila među kojima je 1600 djece. Od 65.000 do 80.000 djece u tom gradu, njih najmanje 40 % je doživjelo da snajperi izravno pucaju na njih.

Haris Ibrahimović imao je sedam godina kada je njegov trinaestogodišnji rođak Nedžad, dok ga je držao za ruku, ubijen snajperom u sarajevskom naselju Nedžarići.Dan ranije Nedžad je mlađeg rođaka, koji je tek pošao u prvi razred vodio u školu. Često su prolazili križanjem s koje je vrebao snajper, a zaštite na njemu nije bilo. Mjesecima kasnije na tom će mjestu biti postavljen kontejner kako bi prelazak ulice bio sigurniji.

“Čuo sam pucanj, nisam primijetio da je moja lijeva ruka ostala prazna, čuo sam da je jedan od građana rekao: ‘Ranjeno je dijete’, bio sam već prešao na sigurno, okrenuo se i pogledao, moj je Nedžad ležao u lokvi krvi, nepomično, pogođen je snajperskim hicem u lijevu sljepoočnicu”, napisao je Haris na svom Facebook profilu nakon što je objavljen video francuskog fotoreportera Philippa Buffona o snajperskom gnijezdu u naselju Nedžarići. Snajper je, kazao je naknadno za Slobodnu Europu, s tog mjesta pucao cijeli rat, deseci ljudi su poginuli, stotine ranjene na tom mjestu.

Prema nekim procjenama, na Sarajevo su snage bosanskih Srba odnosno Vojska republike srpske i JNA ispalile 64.490 granata i projektila u prve dvije godine opsade ili otprilike 329 dnevno. Najviše je bilo 22. srpnja 1993., kada je ispaljeno 3.777 projektila na grad.

Sveukupno, procjenjuje se da je između 480.000 i 500.000 projektila ispaljeno na grad. Tijekom opsade, broj samoubojstava u Sarajevu je dramatično porastao, broj pobačaja se udvostručio, a broj rođene djece smanjio za 50 %.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI