SNIMIO JE RUŠENJE STAROG MOSTA: ‘Gledam ja lapci otpadaju od mosta. Vidim ja to, ali mozak ne može prihvatiti’

Foto: Screenshot

Stari most u Mostaru, remek-djelo osmanske arhitekture je 1566. godine dao sagraditi Sulejman Veličanstveni. Do 9. studenog 1993. godine bio je ponos Mostaraca.

Most je postao žrtvom rata čije rušenje do danas niti bošnjačka, a niti hrvatska snaga koje su tada bile u sukobu nisu otvoreno priznale, pa je tako do danas, unatoč oslobađajućoj presudi koja je zaključila da je most bio vojni cilj, Stari most ostao otvorena rak rana i prijeporno pitanje građana Mostara.

Pripadnik 4. korpusa Armije RBiH Nedžad Kasumović bio je dovoljno hrabar da upali svoju kameru i tako pod kišom granata snimi raketiranje mosta.


Iste večeri, dao je intervju za tadašnji Ratni studio Mostar.

“Gledam ja lapci otpadaju od mosta, gledam na lijevo oko, ne mogu vjerovati što snimam. Vidim ja to, ali mozak ne može prihvatiti. Jednostavno ni sam ne vjerujem i ne shvaćam”, govorio je plačnim glasom u eter, promrzao i bos.Kasumovićeva kamera danas je izložena u mostarskom muzeju. Ronioci su našli ostatke Starog mosta. Most je obnovljen 20004. godine, iako je danas malo drugačije građe.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI