SNIMLJEN FILM O ZVJERSKOM ZLOČINU U BERKU: Pustili su štakora da ženi izjeda lice

Foto: Antun Ivanković

Stradanje u Berku bila je nedovoljno ispričana priča sve dok je redatelj Branko Ištvančić nije odlučio objelodaniti kroz film “Berak, neispričana priča”.

Premijera ovoga 52-minutnog dokumentarnog filma premijerno će se prikazati 2. rujna u Domu kulture Berak i to povodom obilježavanja 30. obljetnice stradanja.

Film sadrži arhivske snimke i svjedočanstva mještana koji su ‘91. preživjeli strahote u malom srijemskom selu s 46 žrtava.


U razdoblju od 2. rujna 1991. do kraja 1992. godine u Berku se dogodio nezapamćen zločin nad civilnim stanovništvom za koji je okrivljeno 35 pripadnika srpske nacionalnosti, većinom članova paravojnih postrojbi. S optužnice koja je 2006. godine podignuta na Županijskom sudu u Vukovaru, svi optuženi su u bijegu ili se brane sa slobode.

Optuženi su sudjelovali u progonu i zastrašivanju civilnog, nesrpsko stanovništvo pri čemu su psihički i fizički zlostavljani a te su torture nerijetko završavale usmrćivanjem. Prijetnje nabijanjem na kolac i guljenjem kože, ubojstvom, klanjem, vješanjem, klanjem, zatvaranjem u logor, izgladnjivanjem i pucanjem iznad glave, miniranjem, bile su svakodnevica nesretnih Hrvata iz Berka a što je rezultiralo ubojstvom 44 mještana od kojih je još 11 na popisu nestalih.Optužnica prepuna gnjusnih detalja iznosi kako su Mihajlo Eror, Petar Gunj, te Miloš i Mirko Vorkapić 17. prosinca 1991. godine, iz pištolja ubili Ljubicu Gavranović, Tunicu Garvanović i Anu Magić, te mrtva tijela na najbrutalniji način isjekli na komade i bacili u bunar Mate Juratovca, a potom u bunar bacili bombu. Mihajlo Eror i Đorđe Vuletić su u podrumu kuće Mate Mitrovića zlostavljali i mučili Rozaliju Balaž tako da joj je štakor izjedao lice i poslije toga je odveli u nepoznatom smjeru, nakon čega joj se gubi svaki trag. Ime nesretne Rozalije jedno od onih na popisu nestalih… Miloš i Mirko Vorkapić su zaklali Anu Penavić, Milorad Momić i Mirko Čandžija su ubili Zlatka Mitrovića tako da su ga motornom pilom rasjekli, što je morao gledati njegov otac, a potom ubili i njega.

Foto: Antun Ivanković
Facebook Comments

Loading...
DIJELI