SRBE JE NAZIVAO BRAĆOM, A ONI SU GA UBILI! Ovaj čovjek ga je posljednji vidio: ‘Bio je jezivo pretučen!’

Screenshot

Hrvatski Gandhi i hrvatski mirotvorac, nadimci su dr. Ivana Šretera, liječnika rođenog u Pakracu, a ubijenog tko zna kada i tko zna gdje.

Jedino nedvojbeno jest da je dr. Šreter otet 18. kolovoza, no to svakako nije datum njegove smrti jer je posljednji put viđen živ 29. kolovoza 1991. godine.

Ivan Šreter se nakon izbijanja velikosrpske pobune kao član HDZ-a i predsjednik regionalnog kriznog štaba za zapadnu Slavoniju istaknuo načinom pružanja otpora velikosrpskoj agresiji koji je uključivao pozive pobunjenim Srbima na mir i prestanak terora. U to vrijeme, Šreter je bio ravnatelj bolnice u Lipiku, a svaki atom svoje energije utrošio je u smirivanje strasti i rješavanja političke napetosti mirnim, ljudskim pristupom.


Unatoč njegovim pokušajima da se nasilje u tom području ne zahukta i činjenici da je Srbe nazivao “braćom”, Šretera su na barikadama u selu Kukunjevac presreli četnici. Nakon što su ga zarobili, odveli su ga u jednu kuću pokraj logora Bučje gdje je bio mučen na najbrutalnije načine.

“Bio je jezivo pretučen. Imao je prijelom lijeve podlaktice, lijeve lopatice i bio je sav plav. Nije bilo komadića kože na tijelu koja nije bila plava. Posljednji put sam ga vidio živog 29.kolovoza 1991. Sjećam se 6. 10 1991. mi je rečeno: Dr. Šreter je ubijen, a tebe ćemo pustiti kad budemo htjeli”, rekao je u dokumentarnom filmu “Časnik mirotvorac” također tada zarobljen i mučen dr. Vladimir Solar, bivši ravnatelj bolnice Pakrac.Facebook Comments

Loading...
DIJELI