SRBIJA OVO KUHA PET GODINA! Legendarni pilot optužen za ratni zločin: Izveo je prelet prije Selaka, Milanović ga tek odlikovao

Foto: Privatna arhiva

Već koncem 2017. godine Hrvatskom se proširila neugodna priča o istraživanju ubijanja srpskih civila koji su se u bijegu od Oluje zatekli na Petrovačkoj cesti. Tužiteljstvo za ratne zločine Republike Srbije u tom je periodu razmatralo dizanje optužnice protiv dvojice pilota za koje se sumnjalo da su raketirali izbjegličku kolonu, no sada doznajemo da je riječ o četvorici hrvatskih ratnih pilota, među kojima je i Danijel Borović.

Optužen pilot kojeg je Milanović tek odlikovao

Danijel Borović se upisao u letačke legende kada je u veljači 1992 godine, nakon Rudolfa Perešina, izveo vrlo dramatičan prelet koji je u jednim od naših razgovora detaljno prepričao. Njegov podvig nije ostao neprimijećen niti kod hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića koji ga je u veljači ove godine odlikovao Redom kneza Domagoja s ogrlicom. Borović nam je tom prilikom kazao kako mu je to ne samo prvo odlikovanje, nego je to prvi put da jedan hrvatski predsjednik uopće pozvao kod sebe na prijem.

No, taj ushit trajao je kratko i Borović je od danas na listi optuženih za ratni zločin u Oluji, a sve je započelo prije nekoliko godina kada je srpski odvjetnik Dušan Bratić izjavio:

“MUP Republike Srpske je svojevremeno o ovom događaju podnio izvještaj Tužiteljstvu BiH i naveo izvršitelje, ali hrvatska strana negira izvršenje tog djela i odbija suradnju u istrazi. Međutim, mi smo pribavili nove dokaze od kojih, za sada, mogu navesti ‘Redovni izvještaj zapovjedništva Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane glavnom stožeru Hrvatske Vojske Kl. 813-07/95-01/04 od 17. kolovoza 1995. godine’ i podatke o TV emisiji u Hrvatskoj u kojoj je jedan od pilota priznao da je sudjelovao u tom napadu, a koja je brzo uklonjena sa interneta. U tom borbenom izvještaju navodi se da je vatreno djelovanje izvršeno navodno po vojnim ciljevima u Bosanskom Novom i po koloni vojnih oklopnih vozila u mjestu Svodno, što demantiraju video-snimci nastali neposredno nakon djelovanja po civilima, kao i iskazi brojnih svjedoka i žrtava”, kazao je i dodao kako je riječ o vrlo konkretnim dokazima.Borbeni izvještaji koje su hrvatski piloti podnijeli poslije raketiranja, kazao je, bit će samo dio dokaza koje će beogradski odvjetnici podnijeti u krivičnoj prijavi za ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI