SRPSKE PARAVOJNE POSTROJBE 1991. NAPRAVILE MASAKR NA BANOVINI: Hrvatskom branitelju iz tijela izvadili srce!

Foto: Guliver image/lustracija

Srpske paravojne postrojbe 16. kolovoza, počinile su 1991. godine na Banovini zastrašujući zločin nad trojicom pripadnika pričuvnog sastava MUP-a RH i jednim civilom.

Masakr se dogodio u malenom zaseoku Bjelovac (selo Plecki) u blizini Petrinje koje se našlo se na prvoj crti bojišnice nakon što su pobunjeni Srbi tijekom ljeta okupirali niz sela južno od Petrinje, piše portal Dnevno.

Kako Srbi nisu ulazili na područje Bjelovca, četvorica muškaraca – braća Andrija i Ivica Bugarin te Đuro i Mato Horvat – zaputili su na svoja imanja kako bi nahranili stoku. No, u trenutku kad su se spremali za povratak na siguran teritorij napadnuti su.

Andrija se uspio spasiti

Jedan od njih, Andrija Bugarin, uspio se spasiti, no umjesto njega u krvavom četničkom pohodu stradala je još jedna osoba, civil Stjepan Horvat koji je ubijen u podrumu svoje kuće. Ustrijeljen je hicima kroz vrata.Za zločin se saznalo dan poslije, nakon što su hrvatske snage ponovo ušle u selo. Prizor je bio stravičan. Trojica branitelja, nakon što su ubijeni hicima iz vatrenog oružja, izmasakrirani su hladnim oružjem. “U njih je ispaljeno više hitaca, no to četnicima nije bilo dovoljno…”, ispričao je svojedobno detalje ovog zločina petrinjski branitelj Ivo Vranić.

“Nastavili su ih udarati sjekirama po glavi i tijelu.(…). Mato i Đuro Horvat kao i lvan Bugarin ubijeni su i masakrirani kod kuće Milana Horvata… Mati Horvatu je odsječeno pola lica sjekirom, Đuri Horvatu nos i prsti jedne ruke a lvanu Bugarinu odsječena je ruka. To bandi nije bilo dosta, već su lvanu Bugarinu iz tijela izvadili srce”, doznali smo od petrinjskog branitelja.

Svi civili su nakon maskara napustili Bjelovac, dok su branitelji Placki držali do 8. rujna. Kako bi im podigao moral, čak ih je i predsjednik Franjo Tuđman osobno posjetio.

Na pravdu se i dalje čeka

Više od 30 godina od strašnog zločina, na pravdu se i dalje čeka. Četvorica pripadnika srpske paravojske osuđena su u odsutnosti još 1993. godine na 20 godina zatvora, no presuda je pala. Njihov se predmet 2009. vratio na ponovno suđenje.

“Naime, prema Vrhovnom sudu RH, zakon je povrijeđen jer se osuđujuća presuda temelji na iskazu koji se ne može koristiti kao dokaz u kaznenom postupku. Naime, svjedok Marijan Gregurinčić, koji je jedini kao počinitelje imenovao okrivljenike, svoja saznanja crpi iz obavijesti koje su mu kao policajcu dali građani i to kada je, postupajući po kaznenoj prijavi u drugom krivičnom postupku, tražio obavijesti”, izvijestili su sa suda.

U ponovljenom postupku, 2010., održana su dva ročišta, a državno odvjetništvo je na koncu odustalo od optužbe…

Facebook Comments

Loading...
DIJELI