SRPSKI REZERVIST DOBIO 20 GODINA ZATVORA! Zarobio je 11-godišnjaka. Priča je mučna

Foto: Faktor.ba

Sud Bosne i Hercegovine donio je prvostupanjsku presudu kojom je Rade Garić osuđen na 20 godina zatvora za progon na području Vlasenice 1992. te za zločine nad Srebreničanima u srpnju 1995. godine.

Garića optužnica tereti u svojstvu pripadnika rezervnog sastava policije u Vlasenici za ubojstva, zatvaranja, mučenja, silovanja, prisilne nestanke i druga djela počinjena 1992. na području Vlasenice, piše Avaz.

Optužen je i da je u srpnju 1995. godine, kao zapovjednik Interventnog voda pri Vlaseničkoj brigadi Vojske Republike Srpske (VRS), u mjestu Luke s pripadnicima voda ulazio u prostorije škole, oduzimao novac i druge dragocjenosti te sudjelovao u premlaćivanju zarobljenika iz Srebrenice.


Suđenje Gariću je počelo je prije tri godine, a na izricanje presude došao je iz pritvora u kojem se nalazi od ožujka ove godine.

Među žrtvama koje se pripisuju Gariću, piše Faktor.ba, bio je i jedanaestogodišnji dječak Adil Omerović iz Glogove kod Bratunca. Kada su srpske snage iz Bratunca u Glogovi ubile 68 Bošnjaka, srpski vojnici su sa sobom poveli Adila i prekrstili ga u ime Mali Dražo.“Bio je stalno sa Garićem, on mu je naređivao da mu pere noge i šamarao ga, tjerao ga da mu pjeva četničke pjesme”, izjavio je tužitelj Predrag Tomić tijekom završne riječi.

Adila su vodili sa sobom po položajima, pa se tako našao među srpskom vojskom kada je Garić 1992. doveo grupu zarobljenika kojima je naredio da si iskopaju vlastite grobove. Po kazivanju jednog pripadnika Garićeve jedinice, nakon što su ih pobili i pobacali u jame, naredili su dječaku da ubijenim Bošnjacima pretraži džepove. Kada im je predao sve što je našao kod žrtava, Garić je naredio da se ubije i dječak Adil. Rekli su mu da se vrati u rov, a onda su pucali u njega.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI