STIGLA NOVA OPTUŽNICA: Srbin optužen za ratni zločin, kao zapovjednik brigade vojske Srpske Krajine naredio zračni napad na Gospić

Foto: Screenshot Youtube

Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci optužilo je državljanina Srbije (65) za ratni zločin protiv civilnog stanovništva jer je 1995., kao zapovjednik tadašnjeg vojnog aerodroma u Udbini i brigade vojske Srpske Krajine, naredio zračni napad na Gospić u kojem su poginula tri civila.

Šezdesetpetogodišnjeg državljanina Srbije riječki ŽDO tereti da je 4. kolovoza 1995. tijekom oružanog sukoba između regularnih oružanih snaga Hrvatske vojske i paravojnih jedinica tzv. Republike Srpske Krajine i vojske Republike Srpske, kao zapovjednik tadašnjeg aerodroma u Udbini i zapovjednik 105. zrakoplovne brigade vojske Srpske Krajine naredio taj napad.

Taj čin protivan je odredbama Ženevske konvencije za zaštitu građanskih osoba u vrijeme rata, priopćio je u srijedu ŽDO u Rijeci.

U napadu poginula tri civila, još ih ozlijeđeno

Nakon dovršenih planiranih borbenih letova i djelovanja po položajima Hrvatske vojske optuženi 65-godišnji državljanin Srbije je zajedno s danas pokojnim zapovjednikom 92. mješovite avijacijske brigade vojske Republike Srpske odlučio da se u znak odmazde zbog artiljerijskog djelovanja Hrvatske vojske po aerodromu obavi neselektivni napad na Gospić.Nakon toga je iz vojno-zrakoplovne baze Udbina poletio zrakoplov tipa J-22 Orao i oko 17:20 sati bombardirao sjedište Gospića s 11 avionskih bombi. Posljedica tog napada bila je smrt troje civila, teško ozljeđivanje još dvoje i lakše ozlijeđenih nekoliko civila u Gospići.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI