STRAŠAN ZLOČIN NA OVČARI! Pucao trudnici u trbuh, a zatim je s preostalim žrtvama zatrpana u masovnu grobnicu

Foto: Emica Elvedji / CROPIX

Ružica Markobašić u 32. godini života i šestom mjesecu trudnoće, sa 20. na 21. studenog 1991. godine izvedena je iz hangara i strijeljana ispred masovne grobnice na Ovčari, te zajedno sa preostalim žrtvama zatrpana u masovnu grobnicu.

Nikola Kajkić, policajac koji se bavio istraživanjem zločina na Ovčari, a koji trenutno piše knjigu o svemu što je otkrio, naglašava da je čovjek koji je trudnoj Ružici, jednoj od tri ubijene žene na Ovčari, u trbuh pucao Zoran Dašić Dašo.

“Ubio ju je sa svojom automatskom puškom koju je zvao ‘Matilda’, a o tome je nekoliko dana nakon zločina govorio svom prijatelju ‘napravio sam onu večer na Ovčari nešto jako ružno, ja sam ubio onu trudnu ženu. Puno sam ljudi u ovom ratu ubio, ali sa ovim se teško nosim. Ne spavam i ne jedem od tog trenutka’”, prenosi Kajkić svoje spoznaje i dodaje da su Ružicu iz hangara te noći izveli Mile Bakić, Rade Bakić i Jovica Novoselac.

Ružica je, navodno, ubijena samo zato jer je bila supruga Davora Markobašića, prvog Vukovaraca koji je obukao odoru hrvatskog policajca u Raktiju iz kojih je nastala slavna 1. gardijska brigada Tigrovi,

“Rekao joj je: ti ćeš biti likvidirana i sve svoje stvari daj sestri Ljubici. Odveli su ju najprije u vojarnu gdje su ih nemilosrdno pretukli, a onda ju odveli na Ovčaru gdje su ju trudnu i silovali, a nakon toga pucali u trbuh, pa kada im ni to nije bilo dovoljno, onda su joj u vaginu stavili puščanu cijev da ubiju mojeg nerođenog sina. Potom su ju bacili u masovnu grobnicu s ostalima. Mnogo godina kasnije kad je identificirana, nisam ju mogao pokopati u Vukovaru nego sam ju pokopao u Vinkovcima gdje i danas prebiva. Probajte zamisliti kako je danas živjeti s nakazama koje su takva nedjela činili. Svaki dan ih susrećem na ulici. Osjećam se kao progonjena i izbezumljena zvijer”.Davor Markobašić preminuo je 17. studenog 2020. godine u 68. godini života.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI