STRAVIČAN RATNI ZLOČIN U PROMINI! U Splitu podignuta optužnica protiv dvojice muškaraca za ratni zločin: Maltretirali slijepog invalida, pa ga ustrijelili

Paun Paunović/Cropix

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu podiglo je optužni za ratni zločin nad civilima protiv dvojice pripadnika 75. motorizirane brigade Vojske Republike Srpske Krajine.

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu podiglo je optužnicu za ratni zločin nad civilima protiv dvojice pripadnika 75. motorizirane brigade Vojske Republike Srpske Krajine.

Optuženi su srpski i hrvatski državljani, porijeklom iz Knina, a kako su nedostupni tijelima RH, predloženo je suđenje u odsutnosti. Do Oluje su bili u Hrvatskoj, a onda pobjegli i žive u Srbiji na nepoznatoj adresi. Očito svjesni što su činili na okupiranom prostoru, u Hrvatsku se više nisu vraćali.

U kući nepoznatog vlasnika, kako ih se tereti, najprije su tukli i zlostavljali slijepog civila hrvatske nacionalnosti (1928.)​​ te mu nanijeli teške tjelesne ozljede. Potom su ga izveli iz kuće, tjerali ispred sebe na otvorenom prostoru i zatim je svaki od njih dvojice ispalio u njega više hitaca iz automatske puške.

Civil je zadobio teške tjelesne ozljede u vidu višestrukih prijeloma kostiju lubanje te je preminuo na mjestu događaja.Istraga protiv optuženika pokrenuta je ljetos, MUP RH je raspisao međunarodnu tjeralicu, izdan je i Europski uhidbeni nalog, no bez rezultata. Srbija svoje državljane ne izručuje. DORH smatra da težina kaznenog djela i posljedice opravdavaju suđenje u odsutnosti.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI