SVE FINANCIRALI SAMI! To se svi pitamo ali rijetki znaju koliko je koštala Oluja? Kada je Mateša postao premijer 1995. godine, imao je što za vidjeti

Wikimedia Commons

Proslava obljetnice najveličanstvenije hrvatske pobjede koja je izvojevana Vojno-redarstvene akcije Oluja održat će se sutra. Sama akcija započela je u rano jutro 4.kolovoza.

Svake godine se raspravlja o cijeni tog značajnog događaja u Kninu, no koliko je Hrvatsku 1995. godine koštala ova monumentalna, ratna operacija – slabo je poznato.

Hrvatska je pred Oluju raspolagala sa 200 tisuća vojnika, proračun Ministarstva obrane bio je čak 13 posto BDP-a, a imali smo i 400 tisuća izbjeglica i prognanika. Bilo je vrlo izazovno sve to financirati u vrijeme kada nam nisu bila dostupna nikakva zaduženja iz inozemstva. Sve je bilo financirano novcem hrvatskog gospodarstva, naših kompanija i hrvatskih građana.

Sve financirali – sami

Uloga Ine bila je osigurati gorivo za 300 tenkova i ostala brojna oklopna vozila, dok je Ministarstvo poljoprivrede bilo zaduženo prehraniti vojsku.

Kada je Zlatko Mateša u studenom 1995. preuzeo Vladu od Nikice Valentića, zatekao je oko milijardu dolara troškova Oluje i svega poslije Oluje, pa je to iznos koji se smatra cijenom plaćenom za oslobađanje okupiranog područja.No, nakon toga, stigla je i obnova u kojoj nas je čekalo 100 tisuća uništenih stambenih jedinica koje je Hrvatska postupno financirala sama jer zaduženje za nju u tom trenutku još uvijek nije bilo moguće.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI