SVIJET JE NA DANAŠNJI DAN DOZNAO ZA MASOVNE GROBNICE U HRVATSKOJ: Znate li koliko ih je do sada otkriveno?

Ured tužitelja Međunarodnog suda za ratne zločine počinjene na tlu bivše Jugoslavije sa svojih dvadesetak stručnjaka i istražitelja na današnji je dan 1996. započela s iskapanjem žrtava iz masovnih grobnica na području Hrvatske i BiH.

U Republici Hrvatskoj pronađeno je 150 masovnih grobnica. Ekshumirani su posmrtni ostaci 2162 osobe od kojih je identificirano 1949., a do 2019. godine je ekshumirano 3999, neidentificirano je ostala 531 osoba.

Ovčara je prva masovna grobnica po veličini u Hrvatskoj. Otkrivena je 22. listopada 1992. godine kada je Tadeusz Mazowiecki, posebni izaslanik Komisije za ljudska prava Ujedinjenih naroda, u svom izvješću objavio da je pronađeno točno mjesto masovne grobnice na Ovčari.


Ekshumacija posmrtnih ostataka žrtava pokolja tada nije bila moguća zbog srpske okupacije tog područja, pa su snage UNPROFOR-a godinama do reintegracije čuvale mjesto masovne grobnice, kako bi spriječile uklanjanje dokaza do tada najvećeg pokolja u Europi nakon Drugog svjetskog rata.

U rujnu i listopadu 1996. započele su ekshumacije iz masovne grobnice koje je trajalo 40 dana. Ekshumirano je 200 tijela, a do srpnja 2006. godine identificirane su 194 osobe, ubijene u dobi od 16 do 77 godina, dok se za nekim žrtvama još uvijek traga.



Druga po veličini je masovna grobnica Baćin u kojoj je smaknuto najmanje 56 hrvatskih civila, mahom starije dobi. Njihova tijela nisu bila zakopana sve dok se nesnošljiv smrad nije počeo širit preko Une sve do BiH.

Tada su tijela bagerima ugurana u plitke ukopine, a sudski vještaci koji su 1997. stigli na ekshumaciju ostali su šokirani. Tijela koja je ubacivao bager bila su potpuno smrvljena, obezglavljena i raskomadana.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI