TEŠKE BORBE NA SAJMIŠTU: U istom danu poginuli su zapovjednik i HOS-ovac

Foto: Facebook/Damir Radnić

Na Sajmištu su u borbama za Vukovar 12. listopada 1991. godine poginuli zapovjednik 1. bojne 204. vukovarske brigade Velimir Đerek – Sokol i heroj HOS-a i Domovinskog rata Ivan Brdar iz Livna.

O Đereku posebno emotivno priča Ivan Anđelić – Doktor, koji spada u posebnu kategoriju živućeg heroja Vukovara:

“U sve bitke išli smo skupa i branili najtežu bojišnicu Sajmišta. Njegova majka Zorka me je smatrala svojim drugim sinom. Izgubivši takvog ratnika, kao da sam izgubio rođenog brata. Odnio sam ga mrtvog i ostavio dokumente po kojima je i evidentiran.”


Velimir Đerek – Sokol rođen je 14. kolovoza 1965. u Vinjanima u kojima je i pokopan nakon ekshumacije i identifikacije s Novog groblja u Vukovaru.  Promaknut je u čin pukovnika HV – a, odlikovan je Redom Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana, Spomenicom Domovinskog rata te Ordenom Bana Jelačića.

Njegova sestra Senka jednom je prilikom izjavila kako joj je pred odlazak u Vukovar kazao “sestro, Hrvatska se brani u Vukovaru. Hrvatska se ne brani na Trgu bana Jelačića, nego na njezinim granicama.”



Istoga dana, na Sajmištu je smrtno stradao velikan HOS-a, Ivan Brdar, rođen 15. lipnja 1968. godine u selu Gornji Rujani, općina Livno. Njegovi suborci i danas svjedoče o njegovoj nevjerojatnoj hrabrosti i odlučnosti, no najviše ga je, kažu, odlikovala briga o civilima.

“Tko takne samo jednoga, ja ću ga osobno ubiti”, govorio je ovaj Livnjak.

Brdar je bio prkosan ratnik i često se išao sam obračunati s neprijateljem. O toj ludoj odvažnosti, kao i o tome kako je poput Ramba sam šivao ranu na nozi, njegovi suborci i danas prepričavaju.

“Bio je sasvim sigurno jedan od najsposobnijih bojovnika koje sam imao prilike upoznati. I dok je meni trebala ‘adaptacija’, Brdar je od prvog dana bio odvažan, odlučan i kao da je točno znao što i kako treba raditi. Bio sam s njim kada si je sam šivao ranu na lijevoj nozi”, svjedočio je Damir Markuš.

Ivan Brdar koji je samostalno odlazio u okršaje s četnicima i srpskim dragovoljcima, poginuo je od postavljene mine. U želji da ga spase, suborci su ga žurno pokušali prevesti do bolnice, no zbog teških ozljeda, iskrvario je i preminuo na nosilima.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI