TOG JE DANA SVE MOGLO ZAVRŠITI: Tuđman je jedva izvukao živu glavu nakon raketiranje Banskih dvora

Na današnji dan prije 30 godina, dan uoči odluke Sabora o raskidu veza sa SFRJ-om, zrakoplovi Jugoslavenske narodne armije raketirali su Banske dvore.

Dva vojna zrakoplova JNA raketirala su 7. listopada 1991. nešto iza 15 sati Banske dvore, a dvije od šest ispaljenih raketa pogodile su ciljnu metu, dok su četiri pogodile okolne zgrade.

Oštećen je krov, pročelje i većina prostorija unutar Banskih dvora.


U trenutku napada Tuđman je vodio pregovore s predsjednikom Predsjedništva SFRJ Stjepanom Mesićem i predsjednikom Saveznoga izvršnog vijeća Antom Markovićem, odnosno tadašnjim Jugoslavenskim premijerom. U napadima su mogli biti ubijena sva trojica jer su u to vrijeme bila u zgradi, no na sreću su svi preživjeli. Jedan je građanin na žalost ipak ubijen, a dijelovi zgrade teško su oštećeni.

Dan prije raketiranja hrvatska je vojska zaprimila informacije s aerodroma Željave kod Bihaća o zračnoj zadaći visoke tajnosti koju je JNA pripremala za sljedeći dan, no one nisu smatrane ozbiljnima zbog nedostatka detalja.Napad je ocijenjen kao izravni napad na predsjednika dr. Franju Tuđmana budući da je  izvršen raketama koje su bile usmjerene prvenstveno na Tuđmanove radne prostorije.

Predsjednik Tuđman je tada napad okarakterizirao kao “napad na simbol vlasti svih Hrvata”.

Županijsko državno odvjetništvo prošle je godine u Zagrebu podiglo optužnicu protiv šestorice nekadašnjih pripadnika ratnog zrakoplovstva bivše JNA zbog tog raketiranja.

Optužnice za pokušaj ubojstva visokih državnih predstavnika te za ratni zločin podignute su protiv tadašnjeg zapovjednika 5. zrakoplovnog korpusa Ljubomira Bajića (81), načelnika za zračnu podršku Slobodana Jeremića (71), načelnika 105. lovačko-bombarderskog puka Đure Miličevića (65), referenta tadašnje kontraobavještajne službe pri nekadašnjem ratnom zrakoplovstvu i protuzračnoj obrani Čedomira Kovačevića (69) i dva pilota izvršitelja napada, Ratka Dopuđe (63) i Damira Lukića (62).

Priopćivši samo dob okrivljenika, tužiteljstvo je preciziralo da su Bajić, Jeremić, Miličević, Kovačević i Dopuđa državljani Republike Srbije, dok Lukić ima državljanstvo Srbije i Hrvatske.

Umirovljeni general nekadašnje JNA, Ljubomir Bajić ispričao je 2017. da je on bio taj koji je odlučio da se Banski dvori, sjedište tadašnjeg državnog vrha Hrvatske bombardira na današnji dan 1991. godine. Bajić je tada bio zapovjednik Petog zrakoplovnog korpusa. On je taj napad naredio, istaknuo je, iz svojih razloga.

“Ja sam se zakleo državi u kojoj sam živio da ću je braniti i štititi njen teritorijalni integritet i ustavni poredak i smatrao sam da je ispravno napraviti ono što sam napravio”, rekao je tada Bajić.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI