U Pakracu obilježavanje 28. godišnjice početka Domovinskog rata

screenshot HRT

Obilježavanje organiziraju Grad Pakrac i Udruga hrvatske policije branitelja Pakraca i Lipika pod pokroviteljstvom predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović.

Obilježavanje 28. godišnjice početka Domovinskog rata u Pakracu, u kojemu sudjeluje i predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, počelo je misom za sve poginule i umrle hrvatske branitelje, nakon čega se “Mimohod pobjednika” uputio prema groblju, gdje će biti položeni vijenci na spomen-obilježje.

U Župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije nazočila je svetoj misi za sve poginule i umrle hrvatske branitelje, a zatim se pridružila “Mimohodu pobjednika” ulicama Pakraca do rimokatoličkog groblja, gdje će položiti vijence na spomen-obilježju poginulim hrvatskim braniteljima. Predsjednica Republike  pridružila se mimohodu. Obilježavanje će tradicionalno završiti svečanim postrojavanjem sudionika na parkiralištu Tržnice Pakrac i prigodnim govorima.

Na današnji dan, 2. ožujka prije 28 godina rano ujutro pripadnici specijalnih postrojba hrvatske policije oslobodili su od pobunjenih Srba dan prije zauzetu policijsku postaju u Pakracu. Tom prilikom ranjena su tri pripadnika hrvatske policije, a pobunjenici su potisnuti u brda iznad Pakraca.

Tomu je prethodila odluka tadašnje Skupštine općine Pakrac o pripojenju tzv. “SAO Krajini” od 22. veljače 1991. godine, koju je 28. veljače 1991. godine poništio Ustavni sud Republike Hrvatske. Pobunjenici su s policijske i općinske zgrade skinuli hrvatske i postavili srpske zastave. Sljedećeg jutra u Pakrac su stigle posebne postrojbe jedinica MUP-a i slijedio je vatreni okršaj, a uskoro su hrvatski specijalci oslobodili policijsku postaju i uklonili srpske zastave sa službenih hrvatskih objekata i vratili zastave RH.

Obilježavanje organiziraju Grad Pakrac i Udruga hrvatske policije branitelja Pakraca i Lipika pod pokroviteljstvom predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI