U PROMINSKIM SELIMA TUŽNA OBLJETNICA! 30 godina od stradavanja 16 civila, no za strašan zločin nitko nije odgovarao

Foto: Screenshot/Cropix

Polaganjem vijenaca kod spomen-obilježja žrtvama Domovinskog rata u Mratovu i Oklaju obilježena je, okrugla, 30. obljetnica tragičnog stradavanja 16 civila s područja Općine Promina koje su u siječnju, veljači i ožujku 1993. godine u pohodu u Mratovu, Puljanima i u zaseoku Krivići ubili pripadnici 75. motorizirane brigade te pripadnici Kragujevačkoga četničkog pokreta Vojvoda Vuk, piše Šibenski.hr

Uz predstavnike obitelji, počast žrtvama odao je načelnik općine Promina, Tihomir Budanko te Ivan Vukić, bivši ratni zapovjednik i izaslanik ministra hrvatskih branitelja, Tome Medveda.

Iako je prije, sada već deset godina, predana dokumentacija DORH-u kako bi se odgovorni za ovaj strašan zločin procesuirali – to se još uvijek nije dogodilo.

“Dokumentacije je predana, a riječ je o dokumentima koji su pronađeni iza Oluje od istražnih organa SAO Krajine. Lani je podignuta optužnica protiv dvije osobe koji su državljani i Hrvatske i Srbije. Trenutno su nedostupni našim pravnim organima. Država, a to je neminovno, treba što prije pokrenuti proceduru kako bi odgovorne privela pravdi. Ovo je bio strašan zločin za koji treba odgovarati”, kazao je načelnik općine Promina Tihomir Budanko.

 Osim odavanja počasti ubijenim civilima, u Oklaju su se prisjetili i žrtve 23 poginula branitelja te ukupno 49 civila s područja Općine Promina koji su ubijeni za vrijeme Domovinskog rata. Za sve poginule održana je misa u crkvi Gospe Čatrnjske u Lukaru.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI