U RAKITJU SVEČANO OTKRIVENO SPOMEN-OBILJEŽJE: Na svečanosti sudjelovali Tomo Medved i Branko Borković – Mladi Jastreb

Foto: MORH/Filip Klein

U vojarni “Vitez Damir Martić” u Rakitju, 14. rujna svečano je otkriveno spomen-obilježje sudionicima Bitke za Vukovar i pripadnicima 204. brigade vukovarskih veterana koji su u toj vojarni boravili od ožujka do studenoga 1992. godine.

Spomen-obilježje otkrio je potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, a uz sudionike Bitke za Vukovar i pripadnike 204. vukovarske brigade svečanosti su nazočili zapovjednik obrane Vukovara Branko Borković – Mladi Jastreb, izaslanik ministra obrane glavni savjetnik general-bojnik Željko Živanović, saborski zastupnik Ante Deur, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH Zvonko Milas, zamjenik načelnika Glavnog stožera OSRH general-pukovnik Siniša Jurković te autor spomen-obilježja, akademski kipar Radivoje Jovičić.

“Zahvaljujem svima koji su inicirali postavljanje ovog spomen-obilježja, kojega podiže Vlada RH putem Ministarstva hrvatskih branitelja”, rekao je ministar Medved te dodao kako je ovaj simbolični čin izraz našeg poštovanja prema braniteljima Vukovara i pripadnicima 204. brigade koji su nakon sudjelovanja u obrani herojskoga grada dali nemjerljiv doprinos i na drugim bojištima tijekom Domovinskog rata.

“I ovo spomen-obilježje pokazatelj je kako nikada nećemo zaboraviti heroje Vukovara i sve one koji su položili živote na oltar domovine – zbog njih ćemo se i dalje nastaviti boriti za bolju i prosperitetniju Hrvatsku, vođeni domoljubljem i zajedništvom kao i u Domovinskom ratu”, poručio je ministar Medved te pozvao sve na obilježavanje 31. obljetnice Bitke za Vukovar, koje se održava 17. rujna u Vukovaru.

“Danas obilježavamo dio svog ratnog puta koji nije završio u Vukovaru nego se nastavio i u ovoj vojarni, odakle smo nastavili svoj ratni put u jednom širem obimu”, rekao je Branko Borković, prisjetivši se vremena kada je u vojarni u Raktiju bio dom branitelja Vukovara i pripadnika 204. brigade vukovarskih veterana.O izradi spomen-obilježja govorio je akademski kipar Radivoje Jovičić, molitvu i blagoslov izrekao je don Slavko Rajič, biskupski vikar za pastoral MORH-a i OSRH, nakon čega su položene ruže u spomen na poginule pripadnike brigade, a u sklopu prigodnog programa nastupila je policijska klapa “Sveti Mihovil”.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI