Ubili su Nikolinu (8), Darka (10) i Željku (14) i još 12 ljudi, Željkinu pletenicu uzeli kao trofej

CroExpress

Za zločin do danas nitko nije odgovarao.

U Gornjim Jamama nedaleko od Gline domaći su Srbi, pripadnici zloglasne vojne postrojbe tzv. Republike Srpske Krajine – Šiltovi, 11. prosinca 1991. ubili petnaestero ljudi, među kojima je bilo troje malodobne djece.

Među žrtvama bile su tri obitelji: Nikola i Marica Fabac s dvije kćeri, osmogodišnjom Nikolinom i četrnaestogodišnjom Željkom, Janko Fabac sa sinovima Stjepanom i Ivom, te Slavica Dvorneković s desetogodišnjim sinom Darkom i roditeljima Matom i Katom. Među ubijenima je i hrabri pedesetogodišnji Srbin Gojko Pavlović, koji se usprotivio monstruoznom planu svojih sunarodnjaka, piše CroExpress. Stradale su i tri starice iz susjednih sela koje su se zatekle ondje.

Donedavni susjedi, školski prijatelji, znanci na radnome mjestu, do zuba naoružani, kao pripadnici novoosnovane vojne postrojbe ‘Šiltovi’, koji su bili pod zapovjedništvom samoproglašenog vođe Siniše Martića, upali su 11. prosinca 1991. u mirne Gornje Jame. Zatekli su nekoliko Hrvata koji su poslušali nagovaranje da ostanu u domovima. Potpisano im je čak i nekakvo jamstvo dva mjeseca ranije da im se ništa neće dogoditi.

‘Šiltovi’ su sabrali dvanaestero bespomoćnih seljana te ih nagurali u kuću Mate Kirete. Dok su se oni stisnuti u jednoj sobi tresli od straha naslućujući što ih čeka, ‘Šiltovi’ su se dogovarali o detaljima monstruoznog plana. No, Gojko Pavlović, koji je ipak ostao u selu sa susjedima Hrvatima, žestoko se usprotivio njegovoj provedbi uporno ponavljajući kako uhićenici nikada nikome nisu nikakvo zlo učinili. Osim toga, vikao je, među njima je troje djece! Rafal iz strojnice brzo je prekinuo mučnu raspravu.

Sve žrtve su potom u toj kući zapaljene, kao i cijelo selo. Jedan od ubojica hvalio se kasnije da je odrezao Željkinu pletenicu kao trofej.



Hrvatski branitelj Ivica Kuštreba, kojemu je spomenutog dana ubijena šezdesetdvogodišnja majka Mara, u dopisu Gradskome poglavarstvu Gline od 2. svibnja 2006. napisao je da je osim petnaest civila u Gornjim Jamama ubijeno i u obližnjim Donjim Jamama njih devetnaest.

Za zločin do danas nitko nije odgovarao.

 

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI