Umjesto nekadašnjeg Dana državnosti, Hrvatska danas obilježava spomendan Dan neovisnosti

Hrvatska je prošle godine Dan državnosti posljednji put proslavila 25. lipnja, a od ove godine Dan državnosti se ponovno obilježava 30. svibnja, kao što se obilježavao od 1990. do 2001. godine.

Datum 25. lipnja od ove se godine obilježava kao Dan neovisnosti, ali nije državni blagdan već spomendan – u spomen na dan kada je Hrvatski sabor donio Odluku o uspostavi suverene i samostalne Republike Hrvatske.

Tek po isteku tromjesečnog moratorija na postupak razdruživanja Republike Hrvatske s ostalim republikama i pokrajinama bivše države, Hrvatski je sabor na zasjedanju 8. listopada 1991. proglasio punu neovisnost Republike Hrvatske, kada je donesena Odluka o raskidu državnopravnih sveza s ostalim republikama i pokrajinama SFRJ, pa je izmjenama iz 2001. godine taj dan, tj. 8. listopada, proglašen blagdanom Dana neovisnosti.

Istim izmjenama Dan hrvatske državnosti 30. svibnja, koji se obilježavao od 1990., zamijenjen je datumom 25. lipnja, dok je 30. svibnja postao spomendan – Dan Hrvatskog sabora.

Postojanje spomendana Dana Sabora 30. svibnja, blagdana Dana državnosti 25. lipnja i blagdana Dana neovisnosti 8. listopada djelovalo je zbunjujuće na mnoge hrvatske građane. To je riješeno u listopadu 2019., kada je Dan državnosti vraćen na 30. svibnja (blagdan), 25. lipnja je postao Dan neovisnosti (spomendan), a 8. listopada Dan Hrvatskog sabora (spomendan).Budući da su dva datuma postali spomendani, za razliku od prijašnjeg jednog spomendana, blagdanom je proglašen Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje koji se obilježava 18. studenog.

Inače, Sabor je Ustavnu odluku o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske donio 25. Lipnja nakon što je se na referendumu održanom 19. svibnja 93,2 posto birača izjasnilo za hrvatsku suverenost.

U okruženju velikosrpskih prijetnji i inertnosti svjetske diplomacije, Hrvatski sabor je proglasio Republiku Hrvatsku, do tad u sastavu socijalističke Jugoslavije, suverenom i samostalnom državom. Tim činom, Hrvatska je postala nezavisna država, pokrenula je postupak razdruživanja od drugih jugoslavenskih republika i zatražila međunarodno priznanje.

Prigodom usvajanja Ustavne odluke o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske, predsjednik Franjo Tuđman je rekao:

“S neskrivenim zadovoljstvom i ponosom obznanjujemo svim republikama i saveznim tijelima SFRJ, objavljujemo cijelom svijetu suverenu volju hrvatskog naroda i svih građana Republike da se današnjim danom Republika Hrvatska proglašuje samostalnom i suverenom državom te pozivamo sve vlade i parlamente svih država da prihvate i priznaju čin slobodne odluke hrvatskoga naroda, čin slobode kojim još jedan narod hoće postati punopravnim članom međunarodne zajednice slobodnog svijeta.”

Kažimo i da je nekoliko sati nakon toga identičnu odluku donijela je i Skupština Slovenije.

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI