VELIKI NAPAD NA ADEMIJEVU KNJIGU! Javio se i Bobetkov sin, a Ademi se odrekao Cvitana!

Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Knjiga umirovljenog generala HV-a Rahima Ademija nosi naziv “Samo istina – ratni dnevnik generala Hrvatske vojske”, no čini se kako se mnogi ne slažu sa naslovom.

Dapače, da su u njoj izneseni neistiniti podatci, tvrde pojedine braniteljske udruge, kao i neki pojedinci. Da je tome tako, priznaje i sam autor knjige, general Ademi.

“Objavio sam knjigu ‘Samo istina’ i od tada me napadaju neki pojedinci i dvije udruge ratnih veterana. Iako ti napadi traju već nekoliko mjeseci, ostao sam potpuno ravnodušan i na njih se nisam osvrtao jer znam da je sve ono što su napisali laž i montaža”, kazao je za Večernji list.

 

General je ostao vrlo neugodno iznenađen kada je vidio da u pojedine retke iz knjige sumnja i njegov vrlo dobar prijatelj dr. Onesin Cvitan koji je 1991. bio ministar unutarnjih poslova Republike Hrvatske, a za kojega Ademi kaže da mu je svojim sumnjama “zabio nož u leđa”. Cvitan je, naime, konstatirao kako su Ademijevi navodi o topu na Raduču – iskrivljeni i neistiniti. U istom osvrtu, Cvitan koji je sa Ademijem bio prijatelj 30 godina, otkriva kako general nije previše znao o tom topu:“Uglavnom imali smo odličan veliki top kojim nismo znali rukovati i koji je bio sasvim druge namjene od one koja je nama trebala pa smo pozvali Ademija, koji je slovio kao artiljerac znalac i topnički stručnjak. To topnički stručnjak i artiljerac znalac poslije ove knjige koju je nazvao ‘Samo istina’, moram staviti pod velike navodne znakove. Štoviše pitanje je kakav je to artiljerac Ademi? Pravi artiljerac ili ‘artiljerac’. Ademi je na naš poziv došao na Raduč. Pokazalo se da ni on ništa ne zna o tom topu od kojeg smo mi imali velika očekivanja.”

No, to nije sve. Cvitan je dodao i ovo.

“Dodao bih da general Ademi ne govori istinu ni o 1. obalnoj topničkoj bitnici 113. brigade nazvanoj ‘Ruža hrvatska’ na otoku Žirju. Ne mogu ne osvrnuti se i na tu Ademijevu laž. Potpuna je neistina da je na Žirju bio samo jedan top koji ne može dosegnuti Šibenski most i da Žirje nije imalo nikakav značaj u bici za Šibenik u rujnu 1991. godine.”

Pogođen ovim izjavama, autor knjige general Rahim Ademi svom je dojučerašnjem prijatelju poslao SMS podugačkog sadržaja. Između ostaloga je kazao.

“Bivši prijatelju, žao mi je godina od 1991. do danas, jer od danas me je sram što sam imao takvog prijatelja, kojeg sam izuzetno cijenio. Vrlo dobro znaš da je u knjizi napisana samo istina. A sada kažeš da nisam znao ni koji je to top! Srami se! Dogovorili smo razmjenu 2 tvoja topa za 4 obalna topa 85mm. I postavio si uvjet da ti prije dopremim 4 topa, a onda ćeš ti predati ova 2 topa. I tako je i bilo! Ne znam kako te nije sram tvoje i moje obitelji, kao i prijatelja kojima si uvijek iznova pričao ovu priču i svi bi se smijali”.

A što se tiče topa sa Žirja, do smrti ću ponavljati da bi po Žirju i dan-danas četnici igrali šumadijsko kolo ispred mosta. A što se tiče moje knjige, dovoljno sam pametan i sposoban i sam sam je napisao i za to imam dokaze – svojih devet rukom napisanih rokovnika, i to bez ikakvog savjetnika jer mi nisu potrebni. Morat ću ih zakopati ispod masline da ih ne bi tvoja služba uništila. Zbogom zauvijek, lažni prijatelju!“ Moram dodati još nešto vezano za svoju knjigu: neki suborci uvrijeđeni su što u njoj nisam spomenuo njih i njihove postrojbe, pa im poručujem da sam knjigu pisao na operativno-strateškoj razini, a da sam ulazio u takve detalje, tada bi knjiga imala 10.000 stranica ili bi za svaku operaciju koju sam opisao trebala posebna knjiga. Bilo bi dobro da oni napišu knjige o svojim postrojbama i iskreno se nadam da hoće. Ovaj osvrt završio bih još jednom istinom: već mjesecima za svoju knjigu primam pohvale i čestitke od prijatelja, suboraca, generala, javnih osoba, ali i od meni nepoznatih ljudi iz zemlje i inozemstva. Svima velika hvala! – poručio je general Rahim Ademi.

No, Cvitan nije jedini koji je javno istupio ukazujući na “neistine” u knjizi. Milan Bobetko, sin legendarnog generala Janka Bobetka, uputio je pismo Hrvatskom generalskom zboru u kojem postavlja nekoliko pitanja vezano za knjigu za koju smatra da teško diskreditira njegova oca:

“Knjiga ‘Samo sitina’ puna je proturječnosti i mogla bi isto tako nositi naslov ‘Samo laž’ jer u tom slučaju sadržaj knjige ne bi trebalo mijenjati. 25 godina nakon završetka DR tvrdnje da je nešto više od mjesec dana prije zaključne operacije Oluja smijenjen zbog nesposobnosti, nerazumijevanja vizije i strategije, zbog državnog udara, teško su objašnjive i prihvatljive”, dio je pisma Bobetkova sina koje je objavio Maxportal.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI