VIDEO: HRVATSKA VOJSKA NA KOSOVU! Već 13 godina sudjeluju u izgradnji mira

Foto: T. Brandt/MORH/Hrvatski vojnik/Facebook

Hrvatska vojska prisutna je na Kosovu već 13 godina, a u ponedjeljak 22. studenog u mirovnu misiju NATO-a KFOR upućuje se već 36. hrvatski kontigent (HRVCON).

Svečani ispraćaj 36. hrvatskog kontingenta (HRVCON) u NATO operaciju KFOR u Republiku Kosovo održat će se u vojarni “132. brigade Hrvatske vojske” u Našicama.

Kontigenti se rotiraju svake godine na 6 mjeseci, a hrvatski angažman traje od 2008. godine, kada je Hrvatska nakon kosovskog proglašenja neovisnosti priznala tu mladu državu i uspostavila diplomatske odnose.


Prvi poslani kontigent činila su dva helikoptera i 20 vojnika koji podrazumjevaju posadu i potrebnu logističku potproru. RIječ je bila o helikopterima Mi-171Š, a kasnije su se rotirali i helikopter Mi-8MTV-1.

Prethodnih godina Oružan snage RH sudjelovale su samo helikopterima i logističkom potporom, a ove godine poslana je i kopnena vojska sa borbenim oklopnim vozilima tipa Oshkosh M-ATV te raznim lakim vozilima.Sama NATO-ova mirovna misija KFOR je mnogo starija i traje od 1999. godine, kada je NATO intervenirao protiv režima Slobodana Miloševića i napao tadašnju SR Jugoslaviju.

Nadolazeći 36. kontigent, zamijenit će prethodni 35. kontigent s kojim je ekipa iz MORH-a i Hrvatskog vojnika snimila terensku emisiju, a video je objavljen prije malo manje od 2 tjedna.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI