(VIDEO) Kako su Franju Tuđmana pokušali ubiti prilikom skupa HDZ-a u Benkovcu

screenshot

Zanimljivo da je pištolj kao dokazni materijal kasnije misteriozno nestao iz milicije

Još prije otvorene pobune hrvatskih Srba, instruiranih iz Beograda, stanje u Hrvatskoj je uoči prvih demokratskih izbora bilo napeto. U to vrijeme su diljem Hrvatske osnivane lokalne podružnice HDZ-a, a na osnivačke skupove često je dolazio i sam predsjednik HDZ-a dr. Franjo Tuđman.

Tako je na današnji dan, 18. ožujka 1990., održana osnivačka skupština Hrvatske Demokratske Zajednice ispred gradskog hotela u Benkovcu. I ovdje je bio prisutan dr. Tuđman što je bio prilično riskantan čin s obzirom da je u Benkovcu živjela znatna srpska manjina. Unatoč upozorenjima Tuđman je odlučio održati govor i pokazati odlučnost hrvatskog naroda na samostalnost i obranu od nadirućeg velikosrpskog ekstremizma. Tijekom govora umalo se dogodilo ono čega su se svi bojali.

Naime, tijekom Tuđmanovog govora skup su ometali lokalni srpski nacionalisti upadicama, bacanjem kamenja i rafalima iz automatskog oružja. U jednom trenutku iskočio je iz gomile jedan Srbin, Boško Čubrilović. s pištoljem, s namjerom da puca na Tuđmana. Nastala je gužva u kojoj je najprisebniji bio tjelesni čuvar Željko Kučić koji je napadača oborio na tlo i razoružao ga.

Svi koji su imali priliku držati pištolj toga dana tvrdili su da je pravi, no milicija je kasnije tvrdila da je bila riječ o dječjem pištolju s olovnim kuglicama. Zanimljivo je da je pištolj kao dokazni materijal kasnije nestao iz milicije.

Sam Kučić kasnije je ovako opisao ovaj incident: “Bio sam u osiguranju skupa i vidio sam s moje desne strane skupinu četničkih provokatora s visoko podignutom slikom Slobodana Miloševića. Čim je dr. Franjo Tuđman započeo o programu HDZ-a i o samostalnoj Hrvatskoj državi nastao je pravi pakao. Gađali su nas pivskim bocama, kamenjem, komadima drva, jajima, a i psovki je bilo takvih kakve nisam u stanju ponoviti. Tada je netko viknuo: „Bomba!“.Odjednom se jedan stariji čovjek pojavio s moje lijeve strane. Došao je i do same pozornice, a dr. Tuđman je i dalje govorio. Kasnije sam doznao da se zove Boško Čubrilović, a vidio sam kako iz desnog džepa vadi pištolj i tada je nastala još veća zbrka. Prvo sam instinktivno čučnuo na pod, no u času kad je taj stari prolazio kraj mene, podigao sam se i skočio na njega, oborio ga na pod i zabio mu koljeno u leđa. Prilikom pada uhvatio sam ga za desnu ruku u kojoj je držao pištolj i to tako čvrsto da sam mu ga jedva uspio istrgnuti iz ruke“.

Neuspio pokušaj atentata podsjetio je na likvidacije hrvatskih vođa Stjepana Radića 1928. i Andrije Hebranga starijeg 1948. od ruke velikosrba. Na sreću, ovoga puta nije uspio, a Hrvatska demokratska zajednica, s dr. Tuđmanom na čelu, u svibnju te godine pobijedila je na izborima u Hrvatsko.

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI