(VIDEO) ‘VLAK SLOBODE’ PRIJE 27 GODINA STIGAO U SPLIT: Time je označen završetak VRO ‘Oluja’, hrvatski jug je simbolično povezan s ostatkom Hrvatske

Foto: Guliver Image

Prije 27 godina, na dan 26. kolovoza, više od 100 tisuća građana okupljenih na splitskoj Rivi dočekali su “Vlak slobode”. Njegovim je dolaskom označen završetak oslobodilačke vojno-redarstvene operacije “Oluja” te je hrvatski jug simbolično povezan s ostatkom domovine.

Željeznička kompozicija od 21 vagona 26. kolovoza 1995. ponovno je povezala Hrvatsku i izazvala slavljeničko oduševljenje na putu od Zagreba preko Karlovca, Gospića i Knina do Splita.

U tom povijesnom vlaku, bili su predsjednik dr. Franjo Tuđman, mnogi državni dužnosnici i stranački prvaci, prognanici te kulturni i javni djelatnici.

Tuđman je bio posebno ponosan na oslobađanje Knina te je to ocijenio kao stvaranje temelja za samostalnu i nezavisnu suverenu Hrvatsku za buduća stoljeća.

Split i njegova okolica oduševljeno su dočekali “Vlaka slobode”.Nezaboravna scena dogodila se kada je Tuđman upitao: “Što mi preostaje da vam još obećam?”.

Nepregledno mnoštvo je na splitskoj Rivi odgovorilo poklicima: “Vukovar, Vukovar!”.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI