VLADA JE PO NJIH POSLALA AVION! Pamte se Gotovine legendarne riječi: ‘Rat pripada povijesti, okrenimo se svi budućnosti’

Foto: Ante Kotromanović/Privatna arhiva

Sudac Theoron Meron, predsjedavatelj Žalbenog vijeća Haškog suda izrekao je 16. studenog 2012. godine iza 9.30 sati oslobađajuću presudu za Antu Gotovinu i Mladena Markača.

“Pali avion, ideš po generale…”, rekao je na Markovom trgu tadašnji premijer Zoran Milanović ministru obrane Anti Kotromanoviću.

Kotromanović je sa sobom poveo i ministra branitelja Freda Matića, pridružila im se i supruga generala Gotovine Dunja. Markačeva supruga Mirjana, kao i najbolji prijatelj Ante Gotovine, Željko Dilber, već tad su bili u Haagu na izricanju presude. No, i oni su u Vladinom avionu, s generalima, doputovali u Hrvatsku.


Iz pritvorske jedinice generali su pušteni u 13.30 sati. Bio je to kraj doista mučnog procesa koji je trajao 11 i pol godina. Gotovina je u pritvoru proveo sedam godina, Markač nešto manje. Prvostupanjskom presudom, donesenom godinu prije, generali Gotovina i Markač dobili su 24 odnosno 18 godina zatvora.

Oko 16 sati sletjeli su u zračnu luku Pleso. Do samog dolaska generala na okupili se Trgu bana Jelačića nekoliko desetaka, možda i sto tisuća ljudi, procijenila je policija.“Dragi naši generali, Hrvatska kontrola zračne plovidbe vas s ponosom pozdravlja i želi vam dobrodošlicu u hrvatski zračni prostor za koji ste se borili i žrtvovali. Od srca vam hvala na tome. Dobrodošli!”, bili su prvi pozdravi koje im je rekla kontrolorka Tamara Majić.

Generalima je prvi stisnuo ruku tadašnji predsjednik Sabora Josip Leko, potom i premijer Milanović, a na Plesu ih je dočekao i general Ivan Čermak te još nekoliko visokih časnika hrvatske vojske. Uslijedile su kratke izjave te su se potom zaputili prema središnjem zagrebačkom trgu.

Na trg su došli oko 17 sati. Na pozornicu je prvi stupio Markač.

“Znao sam da nisam sam i zbog toga mi je bilo lakše. Važno je da smo pokazali da je Hrvatska časno branila svoju zemlju. Sretan sam jer bilo gdje u svijetu možemo reći da smo bez mrlje obranili svoju domovinu. U svijetu ćemo s ponosom govoriti ‘naša domovina Hrvatska’. Neka u njoj žive svi dobronamjerni ljudi i koji joj žele dobro. U ratu smo izvojevali prekrasnu pobjedu, pobjedu koja ulazi u svjetske anale. Hrvatska je slobodna. Svima duboko, duboko iz srca hvala. Živjela nam Hrvatska zauvijek”, poručio je okupljenima.

Potom se masi obratio i Ante Gotovina.

“Ovo je točka na ‘i’, rat pripada povijesti, okrenimo se svi budućnosti. Budućnost je u našim rukama. Institucije hrvatske države bile su uz nas svo ovo vrijeme. Zahvalan sam predsjedniku Republike, ministru pravosuđa, predsjedniku Vlade, ministru obrane i posebno preko ministarstva vanjskih poslova hrvatskom veleposlanstvu u Den Haagu koje je sve ove godine bilo sa nama. Budućnost je pred nama i budućnost je u našim rukama. Hvala svima!“, bila je njegova poruka ispraćena ovacijama.

S trga su se zaputili u katedralu, tamo ih je dočekao kardinal Josip Bozanić koji je održao i pozdravni govor. “Naviknuti smo na teške udarce, ali sada smo osjetili Božju prisutnost i možemo samo reći ‘Bože hvala ti!”, bile su Bozanićeve riječi.

Za kraj dana uslijedio je prijam kod predsjednika Ive Josipovića s kojeg je Gotovina uputio svoje završne riječi tog dana.

“Domovinski rat je završio 1995., ali danas je njegov pravi kraj. Domovinski rat je čist, pripada povijesti i na njemu gradimo budućnost. Sretan sam i što vidim ove ljude ovdje, to su moji prijatelji i suborci”, rekao je general Gotovina.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI