VOJNIKINJA OTKRILA ISTINU O PERUĆI: ‘Obranjena je oružjem koje sam ja kupila. Državni vrh mi je to zamjerio’

Kao svih dosadašnjih godina, i ove je obilježena godišnjica oslobađanja brane Peruća. Prije 28 godina, točnije 28. siječnja 1993. godine Hrvatska vojska oslobodila je branu ‘Peruća’, a zahvaljujući njihovoj brzoj reakciji, spriječena je katastrofa koja je mogla nastati potapanjem naselja nizvodno rijeke Cetine.

“Ne želim da umre istina o Perući”

No, po onome što nam je ispričala časnica HV-a Sonja Radman – Livaja, žena koja je u oslobođenu Petrinju za vrijeme Oluje unijela hrvatsku zastavu, hrvatski vojnici ne bi imali čime reagirati, da im ona nije pribavila dalekometno oružje. O tome, kaže umirovljena časnica, nikada do sada nije govorila, no ne želi da njenom smrću, zauvijek umre istina o obrani brane Peruća:

“Onako iskreno kako sam vam ispričala o Oluji, reći ću vam sve o brani Peruća, o akciji koja je, zapravo, izvedena uspješno, ali je to svejedno priča sa kojom se najteže nosim…”, kaže Radman -Livaja, dragovoljka Domovinskog rata koja je unutar Ministarstva obrane surađivala sa visokim strukturama tadašnjeg HV-a.

Zbog odmazde za Maslenicu, neprijatelj je minirao branu ‘Peruća’  i prijetio njezinim rušenjem. Sonjina aktivnost oko Peruće započela je pozivom zapovjednika Zdravka Škarpe koji joj je kazao kako su Srbi dovukli tri tone eksploziva te se požalio kako nemaju dalekometno oružje kojima bi spriječili ovaj suludi čin i oslobodili Peruću:“Kupila sam VBR i sto raketa”

“Dalekometno oružje (minobacači, haubice, vbr…) povučeno je sa područja Peruće i dislocirano prema Zadru, iako je na Perući bilo neophodno. Prilično smo sigurni da je u ovom slučaju u pitanju bio neki dogovor jer bi u suprotnom naš politički vrh osigurao oružje za obranu. Bilo mi je jasno da naši dečki naoružani samo puškama neće moći apsolutno ništa i sve mi je mirisalo na katastrofu. Pribavila sam novac i uz svojih tisuća maraka kupila sam VBR i sto raketa (126 mm)”, kaže naša sugovornica uz tvrdnju da je upravo tim oružjem obranjena Peruća:

“Pa, naravno da je s tim oružjem, jer drugo nismo niti imali. Srbi su bili vrlo iznenađeni! Bili su uvjereni da nemamo ništa i spokojno su, uz nazočnost ‘unproforaca’ minirali branu. Nakon što su aktivirali eksploziv, branitelji su ih sasuli ne sa pet ili deset, nego sto raketa”, ponosna je Sonja.

Razgovor s Tuđmanom: Iako su se sami pobrinuli za oružje, državni vrh nije bio zadovoljan

Iako je akcija odnijela jednu žrtvu, a tri su branitelja ranjena, Radman – Livaja akciju Peruća smatra uspješnom i podsjeća da je neprijatelj aktivirao samo dio eksploziva, te da je ovom akcijom spriječena ekološka katastrofa nesagledivih posljedica. Ipak, zbog nje ima gorak okus u ustima

“Zapovjednik Škarpa je zbog toga, vjerovali ili ne, smijenjen, a imali smo i susret s Tuđmanom koji nije prošao dobro.”

Na naše pitanje kako je moguće da se kazni zapovjednik koji je sudjelovao u uspješnoj operaciji, časnica HV-a odgovara:

“Pokušajte malo zaključiti i sami, ovdje samo treba zbrojiti dva i dva”.

Borac u ratu i miru

Sonja Radman – Livaja poznata je kao žena koja je unijela zastavu u oslobođenu Petrinju, braniteljica koja je iz Oluje donijela ekskluzivne fotografije stvarnog užasa rata, te kao časnica koja je svojim znanjem, iskustvom, hrabrosti i ponajviše domoljubljem, Domovinskom ratu dala veliki doprinos. Nakon umirovljenja, nije se smirila… Sonja je bila prva osoba iz Hrvatske koja je organizirala pomoć za zaraćenu Siriju u koju je osobno odvezla tri šlepera humanitarne pomoći, 20 tisuća deka i brojne druge potrepštine, a za svoj rad je 2013. dobila priznanje “Ponos Hrvatske”. Ova energična braniteljica volontirala je u papinskim misijskim zajednicama, na daljinu je posvojila troje djece u Nigeriji te im pomagala u školovanju.

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI