VUKOVAR U SUZAMA – UMRO JE ‘BRZI’: ‘Bio je strašan fajter…’

Damir Radnić

"Ovakva nagla smrt može biti samo posljedica rata. Imao je niz zdravstvenih teškoća, no takav nagli odlazak čovjeka koji je '66. godište nas je u potpunosti zatekla", kazuju Vukovarci.

Vukovarski branitelj Josip Belobrajdić – Brzi, umro je nakon amputacije noge nakon čega mu se zdravstveno stanje naglo pogoršalo. Njegovi sugrađani i suborci u potpunom su šoku i kažu:

– Ovakva nagla smrt može biti samo posljedica rata. Imao je niz zdravstvenih teškoća, no takav nagli odlazak čovjeka koji je ’66. godište nas je u potpunosti zatekla – kazuju Vukovarci.

Ime Josipa Belobrajdića nije poznato samo stanovnicima ovog grada. O njegovom impresivnom ratnom putu poznato je i šire.

Pokojni Belobrajdić je ne tako davno bio i naš sugovornik u priči o prvom zapovjedniku satnije Vojne policije Vukovar, 204. vukovarske brigade, Alfredu Hillu. Evo što je tada rekao:

– Zajedno smo proveli sedam dana na položaju kod srpskog groblja na Sajmištu, doslovno smo ležali u grobovima i znali se zezati kako svatko, kad krene napad, liježe u svoju grobnicu. Tog 16. 10. krenuo je sveopći, siloviti napad na grad. Neprijatelj je probio Ulicu Josipa Kraša, motorole su ostale prazne, netko je javio da je Hill ranjen, a ja sam rekao: “Ako treba, rušit ćemo kuću po kuću, ali ćemo ga naći. Njega ne ostavljamo!”I pronašli smo ga kako leži smrskan od minobacačke granate. Jednostavno je iskrvario, našli smo ga kako leži smrskanih potkoljenica… Motorola je bila metar od njega i vjerojatno nije mogao do nje… Odmah sam znao da smo izgubili velikog čovjeka – prisjetio se tada Brzi koji je za Hilla kazao da je bio “obrazovan i obazriv, te da je uz njega čak i ratovanje bilo fino”.

O Brzom pak, njegovi suborci imaju jedinstveno mišljenje:

– Bio je velik čovjek i strašan fajter…

brzi 2

FOTO: Damir Radnić

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI