Za Afganistan krenulo 107 hrvatskih vojnika

Foto: MORH

U vojarni “Pukovnik Marko Živković” na Plesu je svečano ispraćen 12. hrvatski kontingent u misiju potpore miru “Resolute Support” (Odlučna potpora) u Afganistan, a ministar obrane Damir Krstičević tom se prigodom osvrnuo na budućnost sudjelovanja Hrvatske u toj misiji u kontekstu sporazuma SAD-a i talibana.

Krstičević je podsjetio da su SAD i talibani potpisali sporazum koji bi trebao stvoriti mir u Afganistanu nakon 18 godina sukoba. Ustvrdio je kako je to “jako dobar korak”, ali i dodao da taj sporazum i dalje ne jamči sigurnost ni NATO snaga ni stanovnika Afganistana. “Vodeći računa prvenstveno o sigurnosti naših vojnika te našim nacionalnim interesima, poštujući NATO savez i partnere te uzimajući u obzir najavljene planove NATO-a, sukladno daljnjem razvoju situacije donijet ćemo pravovremene političke odluke koje su najavljene od predsjednika države i predsjednika Vlade”, rekao je Krstičević.

Kontingent koji je otišao u Afganistan broji 107 pripadnika, među kojima je devet žena. Uz njihove obitelji i kolege iz postrojbi, ispraćenima su uz potpredsjednika Vlade i ministra obrane Krstičevića, nazočili i načelnik Glavnog stožera OS RH viceadmiral Robert Hranj, savjetnik predsjednika Republike za nacionalnu sigurnost i obranu Dragan Lozančić, američki veleposlanik Robert Kohorst i drugi visoki uzvanici. “Želim se zahvaliti svima vama, ali i svim vašim prethodnicima na vojničkom i profesionalnom doprinosu u izgradnji i očuvanju mira i sigurnosti diljem svijeta”, poručuje Krstičević.

Pripadnici 12. hrvatskog kontingenta bit će raspoređeni u Zapovjedništvu za obuku, savjetovanje i pomoć – Sjever TAAC-N (Train Advise and Assist Command – North) u Mazar-e Sharifu i Zapovjedništvu misije RS – HQ RS u Kabulu.

Tamo će preuzeti dužnosti od prethodnog 11. kontingenta. Uz stožerne dužnosti u TAAC-N i HQ RS, pripadnici 12. HRVCON-a obnašat će i dužnosti savjetnika pripadnika Afganistanske vojske, policije i specijalnih snaga, dužnosti zaštitnih snaga savjetnika i savjetničkih timova, medicinske i vojno-policijske dužnosti.Od 2003. godine do danas je preko 5.500 pripadnika Hrvatske vojske sudjelovalo u misiji u Afganistanu.

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI