ZAUZETA SU SELA CERIĆ I MARINCI: Neprijatelj je počeo stezati obruč oko Vukovara

Foto: Screenshot

Sela Cerić i Marinci okupirana su prije 30 godina. Selo Marinci je dugo bilo dio jedine slobodne ceste Vinkovci – Nuštar – Marinci – Bogdanovci – Vukovar.

Padom Marinaca cesta je presječena, a Vukovar dolazi u okruženje. Ovo selo broji čak 29 civilnih žrtava te dva poginula hrvatska branitelja, a prve civilne žrtve pale su 9. listopada, dok su zadnji civili u selu ubijeni u ožujku ’92.

Nakon pada Marinaca, srpski su neprijatelji osvojili i selo Cerić čime su ostvarili uvjete za napad na Nuštar koji se i dogodio 5. listopada. Unatoč teškim razaranjima pri čemu je mjesto uništeno do neprepoznatljivosti, Nuštar nije osvojen.


Tijekom agresije i okupacije počinjeni su monstruozni ratni zločini protiv civilnog stanovništva, a u sva tri sela ubijeno je ukupno 59 civila. Među njima je i 13 žena, dok je sudbina desetak osoba još nepoznata. Građanska inicijativa Milan Šufflay i obitelji žrtava ratnih zločina tek su ove godine DORH-u podnijeli kaznenu prijavu za ratne zločine protiv civilnog stanovništva počinjenih na ovom području.

Sela Nuštar, Cerić i Marinci tijekom srbijanske agresije bila su izložena bestijalnim zločinima, i sva tri su pretrpjela goleme ljudske žrtve i materijalna razaranja.“Po monstruoznosti izdvajaju se slučajevi kastriranja, dekapitiranja, vuče automobilom do smrti, rezanja motornom pilom do smrti, premlaćivanja do smrti, zakapanja tijela zajedno sa životinjskim ostacima i slično”, kazao je u ime spomenute građanske inicijative Drago Vištica.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI