ZLOGLASNOM PRIPADNIKU POLICIJE BOSANSKIH SRBA STIGLA PRESUDA! Sud BiH osudio ga je na 20 godina zatvora zbog ratnih zločina

Foto: Screenshot You Tube ICTY

Sud Bosne i Hercegovine proglasio je krivim bivšeg pripadnika policije bosanskih Srba Dušana Ćulibrka za ratne zločine među kojima su i oni nad zatočenicima u zloglasnom logoru Omarska kod Prijedora.

Dobio je 20 godina zatvora.

Ćulibrk je tijekom rata u BiH bio pripadnik pričuvnog sastava parapolicijskih snaga iz Bosanske Krupe koje su kontrolirale vlasti bosanskih Srba. Optužnica ga je teretila da je u ljeto 1992. na području Bosanske Krupe počinio ratne zločine nad 51 civilom s područja Prijedora.

Izravno je sudjelovao u odvođenju i ubojstvima 44 zatočenika iz logora Omarska, počinjenim u mjestu Donji Dubovik. Logor Omarska uspostavljen je odmah na početku rata u BiH, a tamo je bilo zatočeno više od tri tisuće Hrvata i Bošnjaka s područja sjeverozapadne Bosne.

Procjena je kako je oko 800 zatočenika ubijeno u logoru ili na stratištima u okolici. Ćulibrk je osuđen i za ubojstvo sedam civila bošnjačke nacionalnosti koji su pred progonima iz Prijedora pokušavali pobjeći ka Bihaću.Kako prenosi portal Detektor.ba specijaliziran za praćenje sudskih postupaka u BiH, Ćulibrk nije došao u sudnicu na izricanje presude. Iako je ona nepravomoćna sudsko je vijeće odmah odredilo mjeru pritvora.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI