ZULU: ‘ČEŠKI PREDSJEDNIK LAŽE!’ Zapovjednik i svjedok događaja se prisjetio svega: ‘Ma kakvo herojstvo u Domovinskom ratu!? Glavni zadatak im je bilo švercati pelene u SAO Krajinu’

Foto: Tom Dubravec / CROPIX

Novi češki predsjednik Petr Pavel, smatraju mnogi, izbore je dobio na krilima herojstva stečenim svojim iskustvom predsjedavanja u Vojnom odboru NATO-u iz kojeg je izašao kao brigadni general. Uzlet u NATO-u, a u konačnici i mjesto šefa države do kojega se izborio ne skrivajući na izbornim plakatima svoje herojstvo, Pavel najviše temelji pričom o činu izvedenom u ratnoj Hrvatskoj, točnije u akciji Maslenica kada je sa svojim češkim suborcima iz UNPROFOR-a spasio 55 francuskih mirovnjaka, obavilo je Dnevno.hr.

Herojska priča češkog predsjednika

Pavel je naglasio kako su se francuski vojnici našli pod minobacačkom vatrom na plažama Karina, a evakuacija nije bila moguća zbog ranije srušenog Masleničkog mosta, pa je tako u pomoć pozvana “jedina funkcionalna postrojba UNPROFOR-a”, odnosno –  češkoslovački bataljun kojim je on zapovijedao. Češki predsjednik kazao je i kako su u međusobnom okršaju Hrvata i Srba, obje strane zamoljene za prekid vatre, što su hrvatski vojnici ispoštovali, no ne i srpski. Upravo pod njihovom paljbom, tvrdi Pavel, našlo se 55 francuskih vojnika koje je spasio njegov bataljun.

Pokušali smo provjeriti ove navode, no ispostavilo se kako to nije bio niti malo jednostavan zadatak…

Povjesničar Tomislav Šulj kaže kako su izjave češkog predsjednika poprilično zbrkane i konfuzne, a dodaje i kako postoji mogućnost da u ih mediji krivo prenijeli:Povjesničar Šulj: Njegove su izjave zbrkane

“Naše snage nisu bile niti blizu Karina. Tek nakon Maslenice imali su ga na topničkom dometu. Mogla se eventualno odigrati kakva sitna diverzija, ali to nikako ne bi odgovaralo ovakvom opsegu okršaja koji je opisan u intervjuu.”

Šulj dodaje da zbog udaljenosti naših snaga od Karina nije siguran može li ulogu čeških UNPROFOR-aca i općenito ovaj događaj itko od hrvatskih branitelja opovrgnuti ili potvrditi. Osim, kaže, legendarnog zapovjednika bojne Frankopan koji se uz francuske mirovnjake na tom području našao u vrlo teškim trenucima.

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Bivši legionar i zapovjednik bojne Frankopan kao svjedok

Bruno Zorica Zulu jedan je od najznačajnijih i najkarizmatičnijih sudionika Domovinskog rata koji je zbog svojeg iskustva u Legiji stranaca sudjelovao u stvaranju specijalnih postrojbi HV-a. Tijekom Domovinskog rata, bio je pripadnik i zapovjednik bojne Frankopan. Zulu kao dobar poznavatelj prilika u redovima francuskih vojnika, a i njihovog jezika, kaže da su mu poznate izjave Petr Pavela, no:

“U to doba bio sam pripadnik BMG (borbene mješovite grupe) koje su činili većinom pripadnici bojne Frankopan. Bili smo pod direktnim zapovjedništvom Ante Gotovine, a u vremenu koje se spominje imali smo za zadatak prodrijeti prema Jasenicama i Benkovcu”.

Zulu: “Češki predsjednik laže”

Što se tiče francuskih vojnika, Zulu tvrdi suprotno.

“Koliko ja znam, bilo ih je 35 i bili su stacionirani u Rovanjskoj. Kada smo krenuli u tu akciju, trebalo se proći pored stacionara, a kako sam ja znao francuski – doznali smo da je minirano. No, unatoč tome, moralo se nastaviti kako bi uništili četnički bunker. Zapovjednik UNPROFOR-a upozorio je da pazimo na cestu, ali moji su dečki prošli između tih mina i ‘skinuli’ bunker. Na žalost, u povratku su četvorica poginula, ali zadatak je odrađen. Francuzi nisu imali nikakav okršaj. Dapače, odmah nakon toga su deaktivirani i povučeni”, tvrdi Zulu.

On bez imalo uvijanja kaže kako češki predsjednik – laže:

“On sada može pričati što hoće, ali volio bih da tu priču potvrdi dokumentima ili makar svjedocima. Svi znamo kakvi su bili UNPROFOR-ci… Glavni posao im je bio švercanje pelena u SAO Krajinu.”

Facebook Comments

Loading...
DIJELI