Rođen njemački tenkovski general Heinz Guderian – 1888.

Knobloch, Ludwig

Zanimljivo je da se Heinz Guderian rodio na području današnje Poljske, u gradu koji danas nosi ime Chełmno, a nalazi se nedaleko od Toruńa, rodnog mjesta Nikole Kopernika.

Na današnji dan 1888. godine rođen je Heinz Guderian, njemački tenkovski general iz Drugog svjetskog rata. Bio je vršnjak Lawrencea od Arabije (T. E. Lawrencea) i jugoslavenskog kralja Aleksandra Karađorđevića, a od Adolfa Hitlera i Ante Pavelića bio je samo oko godinu dana stariji. General Guderian osobito je postao poznat po tzv. Blitzkrieg napadima pomoću svojih tenkovskih postrojbi, koji su omogućili brze prodore Wehrmachta na Zapadnom bojištu i na bojištu u SSSR-u.

Zanimljivo je da se Heinz Guderian rodio na području današnje Poljske, u gradu koji danas nosi ime Chełmno. U doba njegovog rođenja taj je grad pripadao Njemačkom Carstvu, a nosio je naziv Kulm. Guderianov rodni grad nalazi se c Navodno je nakon osvajanja Poljske general Guderian, kao i neki drugi vojni zapovjednici, dobio velika zemljišta u Poljskoj u privatan posjed.

Heinz Guderian poživio je do 1954. godine, a umro je u dobi od 65 godina u gradu Schwangauu u Bavarskoj. Schwangau se nalazi u blizini slikovitog bavarskog dvorca Neuschwanstein, koji je dao izraditi bavarski kralj Ludwig II. u 19. stoljeću. Guderianov grob može se vidjeti na groblju u Hildesheimerstrasse kod Goslara u Njemačkoj.

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI