AMERIČKO-RUSKI PREGOVORI U ŽENEVI: S velikom pozornošću iščekuju se u Pekingu

Predstojeći američko-ruski pregovori o strateškoj sigurnosti u Ženevi, koji će se održati 10. siječnja, nesumnjivo se s velikom pozornošću iščekuju i u Pekingu.

Naime, Kini je strateško partnerstvo s Rusijom u ovom trenutku važnije nego ikad (vrijedi, naravno, i obratno) s obzirom da je Washington protiv nje de facto pokrenuo hladni rat na svim ključnim područjima – od političkih, preko gospodarskih do onih vojnih, medijskih pa čak i sportskih, a što se ogleda u nedavno objavljenom političkom (ne sportskom, na borilištima) bojkotu predstojećih Zimskih olimpijskih igara u Pekingu, piše portal Geopolitika.news.

Iz tog je razloga ovom potonjem sada najvažnije da Moskva “ne skrene s puta” tj. Kini ne okrene leđa u slučaju nekakve “nemoralne ponude” od strane Washingtona.


Naravno da se to neće dogoditi (ne zato što je takva ponuda isključena, štoviše, Washington bi je sigurno i pronašao kada bi vjerovao da će Moskva po pitanju odnosa s Pekingom nakon toga početi “plesati” onako kako to njemu odgovara, već puno prije što Moskva na tako nešto ne bi pristala jer je i sama, još puno prije od Kine “gurnuta u nemilost i odsječena od Zapada” po mnogim važnim pitanjima te Washingtonu više jednostavno ne vjeruje – opečena pri tom i gorkim iskustvom iz prošlosti, prije svega onom nakon raspada SSSR-a) jer je formirani globalni geopolitički super-trokut i najveći jamac da svijet neće biti ponovo gurnut u ponor nekog novog i još puno opasnijeg katastrofalnog vojnog sukoba.

Ali opreza s kineske strane, očito, nikad previše, pa se tamošnji visokopozicionirani državni dužnosnici i službenici svako toliko medijski oglase ukazujući na snažne benefite kinesko-ruske suradnje ne samo po te dvije zemlje, već i svijet u cjelini.Facebook Comments

Loading...
DIJELI