AMERIKANCI ODMAH EKSPRESNO DEMANTIRANI! ‘Nismo dobili poziv za razgovor Lavrova i Blinkena’

Moskva je službeno opovrgnula da je dobila zahtjev od Washingtona za telefonski razgovor dvojice ministara vanjskih poslova, američkog Antonyja Blinkena te ruskog Sergeja Lavrova.

“Osim medijskih napisa o potencijalnom razgovoru ne znamo ništa te nismo dobili nikakav službeni zahtjev”, rečeno je iz Moskve, prenosi RIA.

Američka strana je ranije navela kako Blinken namjerava razgovarati sa svojim ruskim kolegom Lavrovom i to po prvi puta od početka rata u Ukrajini krajem veljače. Također je navedeno da razgovor ne bi trebao biti o pregovorima o Ukrajini već o Amerikancima zatočenima u Rusiji i o obnovi ukrajinskog izvoza žitarica.

“Mi se u Rusiji vodimo uobičajenom diplomatskom praksom”, dodano je iz Moskve, dok su američki mediji naglašavali kako su SAD-e spremne razmijeniti Viktora Bouta, ruskog trgovca oružjem zatvorenog u Sjedinjenim Državama, koji je osuđen na 25-godišnju zatvorsku kaznu, za košarkašicu Brittney Griner i marinca Paula Whelana, koji su, pak, zatvoreni u Rusiji.

Griner je u pritvoru od sredine veljače, kada je optužena za unošenje droge u Rusiju nakon što joj je u moskovskoj zračnoj luci pretražena prtljaga. Griner (31), je rekla da joj je rečeno da potpiše dokumente bez ikakvog objašnjenja, a prevoditelj je prenio samo dio njezinih detaljnih odgovora tijekom ispitivanja nakon njezina uhićenja u zračnoj luci. Vlasti koje su ispitivale Griner nisu objasnile optužbe niti prihvatile okolnosti njezina putovanja, rekla je u srijedu, uskratile su joj pristup odvjetniku i nisu objasnile što je navedeno u dokumentima koje je morala potpisati.Whelan je priveden u hotel u prosincu 2018. i optužen za špijunažu, a zatim je kasnije osuđen i osuđen na 16 godina zatvora. Bio je u zemlji kako bi prisustvovao vjenčanju dok se Griner vraćala u svoj ruski tim.

Bivši američki veleposlanik u Moskvi Michael McFaul pozvao je administraciju predsjednika Joea Bidena da razmijeni dvoje američkih zatvorenika za Viktora Bouta, ruskog trgovca oružjem zatvorenog u Sjedinjenim Državama.

Blinken je dodao da namjerava razgovarati s ruskim ministrom vanjskih poslova o sporazumu između Kijeva i Moskve sklopljenom prošlog tjedna u Istanbulu, uz posredovanje Turske i pod okriljem UN-a, da se omogući isporuka oko 25 milijuna tona žitarica u inozemstvo. “Nadamo se da će ovaj sporazum brzo omogućiti ponovno slanje ukrajinskog žita preko Crnog mora i da će Rusija poštovati svoje obećanje da će dopustiti prolaz ovim brodovima”, rekao je, prenio ga je AFP.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI