ANGELA MERKEL ČESTITALA SPD-u: Zeleni i FDP trebaju odlučiti s kim će sastaviti novu vladu

Njemačka strana Zelenih održala je prvu konstruktivnu rundu razgovora s predstavnicima Slobodne demokratske stranke (FDP) i poručila da se s njima planiraju ponovno sastati, piše DW.

Stranka Zeleni (14.8% glasova) i FDP (11.5 %) sada odlučuju o novoj vladi.

Moraju dati zajedničku podršku jednoj od dvije najveće stranke: SPD-u ili bloku CDU/CSU koji je vladao do sada.


Na društvenim mrežama objavljena je zajednička fotografija čelnika FDP-a i Zelenih sa sastanka. Na fotografiji su nasmijani, a fotografija je u njemačkom javnom prostoru izazvala niz šala jer Zeleni i FDP do sada nisu mnogo surađivali niti su svjetonazorski bliski.

“Tražimo zajedničko tlo i gradimo mostove preko različitosti. Uzbudljiva vremena”, piše ispod objavljene fotografije nasmiješenih čelnika Zelenih i FDP.Ipak, Zeleni favoriziraju opciju koalicije s FDP i SPD-om, dok bi FDP više volio da se te dvije manje stranke udruže s konzervativnijim CDU/CSU, odakle je Angela Merkel.

U ovim različitim prioritetima krije se potencijalno neslaganje i politička kriza. S druge strane, opcija da ih žele obje velike stranke mogla bi Zelenima i FDP dati nekoliko bitnih ministarskih pozicija, po principu “tko nudi više”.

“SPD je pobjednik izbora i stoga je za nas ključno da sada održimo razgovore s njima, ali i da razgovaramo sa svim strankama”, rekla je Annalena Baerbock iz Zelenih novinarima uoči sastanka sa socijaldemokratima, a o razgovorima s FDP-om jednostavno je rekla da su imali dobru raspravu.

Glavni tajnik FDP-a, Volker Wissing rekao je da ne može otkriti ništa o razgovorima sa Zelenima jer su se dogovorili za tajnost, ali da će se još veća grupa ljudi s obje strane ponovno sastati u petak 1. listopada . Nakon toga će FDP održati preliminarne razgovore s konzervativcima, a sa SPD-om u nedjelju. Odbio je nagađati o ishodu, ali je još jednom jasno rekao da je preferirani partner FDP-a konzervativni blok CDU/CSU. Tvrdi da je to jednostavno zbog sličnijeg programa stranke.

Olaf Scholz, trenutačno ministar financija u koaliciji s Merkel, kandidat je za kancelara iz stranke SPD. Tvrdi da želi sklopiti dogovor sa Zelenima i FDP do Božića. “Kancelarka Angela Merkel čestitala je Scholzu na izbornom uspjehu”, rekao je njezin glasnogovornik.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI