Armenski premijer obratio se naciji: Nalazimo se na rubu velikog rata na Južnom Kavkazu

Armenski predsjednik vlade Nikol Pashanyan posredstvom državne televizije obratio se naciji u svezi sa zaoštravanjem stanja u Nagorno Karabahu.

Premijer nije isključio mogućnost da ta eskalacija iziđe izvan okvira regije i ugrozi međunarodnu sigurnost. Kazao je kako sada vojska Nagorno Karabaha vodi snažne borbe i dostojno izvršava sve postavljene zadaće.

„Armenski narod spreman je za rat, jer je uvijek znao kako usađena armenofobija u Azerbajdžanu, neprijateljstvo i mržnja nisu mogli dovesti do drugog rezultata… Armenija je jamac sigurnosti Arcaha (samozvani naziv Nagorono Karabaha). Armenija će potencijalom svoga stanovništva i državnog sustava  uložiti sve napore za zaštitu granica domovine“, kazao je Pashinyan.

Dodao je kako će Erevan uložiti diplomatske, vojne i političke napore kako bi primorao protivnika na mir. „Mi znamo kako se vojna djelovanja mogu prebaciti na teritorij Armenije, destabilizirati situaciju, i zato smo objavili ratno stanje i mobilizaciju. … Naši su stavovi pravedni, i to protuzakonito posezanje ponovo će dobiti dostojan protuodgovor“, kazao je armenski premijer u obraćanju naciji. Također je pozvao države-članice Minske grupe OESS-a Rusiju, SAD i Francusku, da ne dozvole proširenje sukoba i njegov izlaz iz okvira regije, a međunarodne organizacije – da iskoriste sve poluge utjecaja kako bi obuzdali Tursku od miješanja u sukob. „Nalazimo se na rubu velikoga rata na Južnom Kavkazu, što može imati potpuno nepredvidljive posljedice. Rat može izići izvan granica regije i postati veliki sukob“, izjavio je Pashinyan.

Ovdje dodajemo kako su Pariz i Varšava pozvali obje strane na hitan prekid vatre i žurni početak dijaloga u okviru spomenute Minske grupe OESS-a. Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u telefonskom razgovoru sa svojim azerbajdžanskim kolegom izrazio je rusku „ozbiljnu zabrinutost“ jutrošnjom vojnom operacijom Azerbajdžana u Nagorno Karabahu, dok je papa Franjo na nedjeljnoj molitvi pozvao armenski i azerbajdžanski narod na činjenje koraka prema miru i bratstvu, a vođe dviju država na pronalazak rješenje „ne s pomoću sile i oružja, već kroz dijalog i pregovore“.Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI