BERLIN ODLUČNO PREMA BRATISLAVI: ‘Patriot sustavi će ostati toliko dugo koliko ih budete trebali’

Foto: Wikimedia Commons

Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock izjavila je kako će dio njemačkih vojnih sustava Patriot ostati u Slovačkoj zbog zaštite protiv ruskih prijetnji, piše dpa, a prenosi Geopolitika.news.

“Patriot sustavi će ostati toliko dugo koliko ih budete trebali”, rekla je u utorak nakon razgovora sa svojim kolegom Ivanom Korčokom u glavnom gradu Slovačke, Bratislavi. “Ovo nije samo prolazna stvar nego solidarnost na djelu. Zajedno smo po pitanju ovog sigurnosnog problema.” Obrambeni sustavi Patriot i oko 300 vojnika Bundeswehra stacionirani su u Slovačkoj nakon što je započeo rat u Ukrajini.

Dodatno, Bundeswehr je u travnju poslao dodatnih 300 vojnika u jedinicu multinacionalnih operativnih snaga u zemlji koja granički s Ukrajinom. Baerbock je rekla da je tamo trenutno stacionirano 640 vojnika.

Od početka napada na Ukrajinu, istočni dio NATO saveza se naglo naoružava. Slovačka konkretno nema granicu s Rusijom, no ima više od 100 kilometara dugačku granicu s Ukrajinom. Baerbock i Korčok također su rekli da će ministarstva obrane obje zemlje pregovarati o daljnjim dostavama oružja u Ukrajinu, no nisu otkrili detalje.

Facebook CommentsLoading...
DIJELI