BIDEN KRITIZIRAO PUTINA I KINEZE JER NISU DOŠLI NA SASTANAK O KLIMI: Rusi su mu brzo odgovorili

Kineski predsjednik Xi Jinping je “teško pogriješio” kada nije došao na sastanak na vrhu G20 u Rimu i kada je “okrenuo leđa” COP26 sastanku o klimi u Glasgowu, rekao je američki predsjednik Joe Biden.

“Mislim da je Kina teško pogriješila što nije došla. Ostatak svijeta je gledao Kinu i pitao se: što pridonose?”, rekao je Biden na konferenciji za novinare kojom je završio svoj posjet klimatskoj konferenciji koju smatraju presudnom.”To je važna tema a oni su okrenuli leđa. Kako to mogu učiniti i misliti da su vođe?”, kritizirao ih je američki predsjednik. Postupajući tako, kineski predsjednik je “izgubio prigodu da utječe na ljude u čitavom svijetu”, dodao je Biden.

Predsjednik Xi je samo poslao pisanu poruku koja je objavljena na mrežnoj stranici konferencije jer nije bilo predviđeno nikakvo obraćanje predsjednika država i vlada video vezom.


“Isto vrijedi za Vladimira Putina”, dodao je Biden smjerajući na ruskog predsjednika koji također nije sudjelovao na tim dvama sastancima uživo. Kada je glasnogovornik Kremlja prošli mjesec rekao da će Putin preskočiti klimatsku konferenciju, nije ponudio nikakav razlog za to.

Covid-19 se spominjao kao razlog za nedolazak obojice čelnika. Vjeruje se da Xi nije napustio Kinu od početka pandemije 2020., a Rusija trenutno prolazi kroz značajni val širenja bolesti. Obje zemlje su međutim poslale izaslanstva na konferenciju koja bi trebala trajati dva tjedna, do 14. studenoga.Na sastanak nije došao ni turski predsjednik Erdogan jer tvrdi da nisu zadovoljeni sigurnosni protokoli koje je tražio. Biden ga nije spomenuo ni kritizirao ovog puta.

Kina ispušta najviše ugljičnog dioksida na svijetu, a slijedi je SAD. Rusija je peta, nakon EU-a i Indije.

Ruski glasnogovornik Dmitrij Peskov brzo mu odgovorio. Kazao je kako će drugi sastanak između Bidena i Putina pružiti priliku za daljnju raspravu o pitanju klimatskih promjena.

“Svakako ne umanjujemo važnost događaja u Glasgowu, ali rusko djelovanje je dosljedno, promišljeno i ozbiljno”, rekao je Peskov. Također je rekao da je Rusija zauzela “vrlo odgovoran” stav o klimatskim promjenama s dugoročnim planovima za smanjenje emisija i diverzifikaciju izvora energije.

Peskov je dodao: “Uvjeren sam da kada predsjednici idući puta razgovaraju, mislim da će predsjednik Putin imati izvrsnu priliku da predsjedniku Bidenu kaže što sve radimo u vezi klime”.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI