BIDEN USLIJED KRIZE U AFGANISTANU PORUČIO: ‘Za sada nema sankcija protiv talibana ali nisu isključene’

Foto: Profimedia

Tipična američka igra, rekli bismo. Talibani se u SAD-u i politički i medijski predstavljaju krajnje negativno, što je i normalno (uostalom, oni su teroristička organizacija, takvom proglašena i u Vijeću sigurnosti UN-a, a u SAD-u su jedni od glavnih krivaca za čuveni teroristički napad na SAD 11. rujna 2001. g.), ali kada su u pitanju konkretni potezi protiv njih visoka politika u Washingtonu uvijek ima svoju logiku.

Jer, naravno, jedno je predstava za javnost, a nešto sasvim drugo tzv. američki nacionalni interesi. Oni se gotovo redovito vežu uz najjaču stranu na bilo kojem „užarenom“ terenu svijeta. A u Afganistanu su to sada, bez ikakve sumnje – upravo talibani.

Tako američki predsjednik Joe Biden, na svojoj sinoćnjoj medijskoj konferenciji u Bijeloj kući (objavljena je na You Tube kanalu Bijele kuće ), u odgovoru na novinarsko pitanje, kaže, kako će odluka o uvođenju sankcija talibanima ovisiti o njihovom ponašanju.


“Moj odgovor je da to ovisi o ponašanju (talibana)”, kazao je Biden, napomenuvši kako talibani do sada nisu poduzeli ništa protiv američkih snaga, te su “do sada općenito poštivali” svoje obećanje da neće ometati američki pristup zračnoj luci Kabul.

“Pogledajmo hoće li se to što govore pokazati istinitim”, zaključio je Biden.Ovdje bismo dodali slijedeće: ne treba biti preveliki mudrac i zaključiti kako talibani neće ulaziti u nepotreban sukob s američkim vojnicima u zračnoj luci u Kabulu, tim prije što se ovi namjeravaju u potpunosti povući do 31. kolovoza. Kada Amerikanci ne bi ispoštivali taj rok tj. jednostrano ga produžili – suprotno svojim obećanjima, zbog velikog pritiska građana koje posljednjih desetak dana od pada Kabula traže evakuaciju iz zemlje – rizik od sukoba vjerojatno bi se povećao.

Međutim, Talibanima to u ovom trenutku jednostavno nije potrebno. Oni su potpuni pobjednici i na terenu će prije ili kasnije uspostaviti svoju punu vladavinu, kako u lokalnim tako i u državnim strukturama zemlje (pa makar u buduću vladu, zbog pritisaka međunarodne zajednice i primili ponekog oporbenog političara što neće imati nikakvu stvarnu težinu), i samostalno donositi sve ključne odluke. Neke od njih su ionako već donijeli – promijenili su naziv zemlje u „Islamski emirat Afganistan“ i uvode šerijatsko pravo.

Ali u spomenutim Bidenovim riječima puno je znakovitije to što on de facto uvjetuje eventualne sankcije talibanima s njihovo ponašanjem prema američkim vojnicima u kabulskoj zračnoj luci.

Znači li to da Bidena ponašanje talibana prema domicilnom stanovništvu, kojemu su, podsjetimo, Amerikanci svojom vojnom intervencijom prije 20 godina primarno željeli donijeti slobodu (od terorizma!) i demokraciju – više neće zanimati?

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI