BIVŠI AMERIČKI VELEPOSLANIK U NJEMAČKOJ: ‘Širenje NATO-a bila je pogreška, Rusija treba imati određena jamstva za sigurnost’

Wikimedia Commons

Bivši američki veleposlanik u Njemačkoj, Richard Burt, za talijanski medij Corriere della Sera rekao je kako smatra greškom širenje Sjevernoatlantskog saveza pod izlikom širenja demokracije, i da Rusija treba imati određena jamstva za svoju sigurnost, piše portal Geopolitika.news.

“Nikada nije bilo formalnog obećanja da se NATO neće širiti na istok. No, iskreno, u godinama koje su uslijedile nakon Hladnog rata, nije bilo čak ni namjere da se savez proširi na sadašnje razmjere. Tada su mnogi počeli vjerovati da je NATO projekt za širenje demokracije, a one države koje su se pridružile savezu postale su demokratske. Ali ovo je pogreška”, rekao je 74-godišnji Bert, koji je predstavljao Sjedinjene Američke Države na konzultacijama sa SSSR-om u pripremi Ugovora o smanjenju i ograničavanju strateškog naoružanja (START-1), potpisanog 1991. godine i koji je stupio na snagu godine. 1994. godine.

Prema riječima američkog diplomata, koji je sada konzultant za geopolitička pitanja, razgovori između predstavnika Moskve i Washingtona u Ženevi, Bruxellesu i Beču bili su uspješni za rusku diplomaciju.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI